Felix Lundström och Tommy Månsson

Sölvesborg
Med en ”klubbkarriär” på 20 år och med den ideella insatsen som drivkraft är BK Revansch medlem i ett stort sällskap liknande, svenska idrottsklubbar.
Det går inte att nog poängtera klubbens betydelse för medlemmarnas utveckling både personligt och med boxningen. I Sverige finns idag 145 boxningsklubbar från BK Winter i Kiruna i norr till Trelleborgs Boxing Academy i söder. BK Revansch såg dagens ljus i början av milleniumskiftet Initiativtagare och grundare av klubben är Tommy Månsson.

Det är värdefullt att blicka tillbaka. Hur var det förr, varför har klubben blivit som den är? Ju mer man vet om historien desto bättre blir framtiden sägs det. Mötet med Tommy Månsson blir en dylik återblick med trevliga minnen lite utanför de officiella ramarna. En stund tillsammans i klubblokalen för oss tillbaka några år i tiden. Tommy Månsson har en imponerande erfarenhet i boxningens tjänst som aktiv boxare, tränare, tävlingsledare och klubbordförande. Utöver detta utnämnd till årets eldsjäl i Sverige år 2010.

Verksamheten smög igång år 2000 med redan aktiva boxare och rena nybörjare som ”dök” upp. Anslöt därefter gjorde Kenneth och Thomas Thorén, Thomas som också blev klubbens första matchboxare. Platsen var egna garaget på Nygatan. Fler boxningsintresserade strömmade till så en deltagarbegränsning blev nödvändig som sattes till 40 deltagare indelade i olika grupper. Tankar fanns om ett samarbeta med boxningen i Kristianstad. Lokalfrågan kunde dock lösas på hemmaplan då den nuvarande klubblokalen i Gamla Skofabriken blev ledig. Torbjörn Brodersson kom med i styrelsen vilket fördelade tiden för ledarstaben. Utrymme fanns nu att förkovra sig såväl förenings- som träningsmässigt via Svenska boxningsförbundets kurser.

Har det blivit några SM-medaljer genom åren? – Vår första SM-medaljör var Petra Brodersson som tog en silvermedalj i weltervikt för seniorer, blott 17 år gammal och blev också landslagsboxare. Ytterligare en welterviktare tog en silvermedalj, Jan Bosco i SM för juniorer. En medaljtyngd herre från den tidiga tiden, värd att nämna, är Adam Saknini. Silvermedalj i ungdoms-SM, 2 guldmedaljer i junior-SM och bronsmedalj i SM för seniorer. Av dagens boxare är Emma Olsson silver- och guldmedaljör i junior-SM. Sam Svensson har tagit två silvermedaljer vid junior-SM. Och Anton Olsson har en bronsmedalj från junior-SM.
Har ni arrangerat några galor? – Vårt första arrangemang blev att vara värdar för Syd Svenska Mästerskapen 2001. Ett mästerskap med mångåriga traditioner som också i vår regi levde upp till de stora förväntningarna. I Slottslängorna har vi arrangerat en gala under namnet Slottsduellen med gästande boxare från Göteborg. Bellas Place i Bromölla har också stått som ”spelplats” för en av våra galor, då med gäster från svenska eliten. Vårt ”mesta” arrangemang är årliga diplomboxningar där deltagarantalet varierar mellan 20-40 boxare.

Framtids- och jubileumsplaner? – Vi fortsätter vår verksamhet i nuvarande lokaler med Felix Lundström som huvudtränare. Felix startade som diplomboxare och kan klubben utan och innan. Efter avslutat aktiv karriär har Felix satsat på utbildning i Boxningsförbundets regi och gått igenom alla fyra stegen. Han har också varit ansvarig för Sydsvenska landslaget vid några landskamper. När covid-19 krisen lagt sig siktar vi på att arrangera en jubileumsgala. Då med förhoppningen att visa upp våra egna matchboxare mot bl.a. danskt motstånd.

Text: & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelMjällbyhus går mot en ny framtid.
Nästa artikelIfö Center Outdoor Gallery ljussatt