Sölvesborg
För några dagar sedan var det tjugondag Knut, närmre bestämt den 13/1 och julen tog slut. Det är få ceremonier som markerar att julen upphör, och annat är det när festligheterna tar sin början.

Inför jul, påsk och pingst hålls det en unik ringningssed kallad högtidsringning i Mjällby kyrkas klockkammare. Seden att ringa in julen kommer från medeltiden och är högst troligen en kvarleva från tiden när Blekinge tillhörde Danmark.
– Under en vanlig högtid rings det endast i den stora kyrkklockan, som väger 1516kg, berättar historikern Marcus Bernhardsson.

Bild2_cmykUnder jul, påsk och pingst rings det i alla tre kyrkklockorna. Klockorna ringer i två minuter i varje innan de tystnar, sen ringer de i två minuter till, för att sedan ringa en tredje gång för att ringa in julen.

Den äldsta klockan är från mitten av 1700-talet och den yngsta från 1949. Tillsammans hörs de från en mil bort, och under klart och stilla väder kan de höras över nästan hela Listerlandet.
– Seden att ringa in helgen över julen är förmodligen traktens äldsta levande kulturarv, säger Marcus. Den är med allt att döma från medeltiden, och medeltiden upphörde i Danmark på 1530-talet. Så traditionen är ungefär 500 år eller äldre.

Högtidsringningen avslutas med tre klämtningar på var klocka, som även det är en dansk sed som är över 700 år gammal. Den 23:e december blev Marcus intervjuad av SVTs Blekinge Nyheterna rörande den unika men alltjämt levande traditionen och på SVT Play kan man fortfarande se reportaget: http://www.svtplay.se/klipp/5552224/hor-mjallby-kyrkas-unika-julringning

Text: Petra Horning
Bild: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelLyckat första år för Mårtenssons VVS
Nästa artikelÄnnu en gång – kallbadhus i Karlshamn