Trädgårdsakuten hjälper dig med träd och trädgårdar.

Sölvesborg
Jan Edsvärd är mycket bekväm med träd och trädgårdar både vad det gäller planering, byggande och skötsel.
Genom åren har han arbetat mycket med att avlägsna besvärliga träd. Mest åt fastighetsägare som är oroliga för hur träd kan stå illa till och växt ifrån de sedan de sattes för många år sedan.
Man bör inte ha träd alldeles intill sitt hus då de smutsar ner fasader och tak samt fäller ifrån sig massa löv som hamnar i hängrännan. Vill man ha träd närma husen så måste de vara friska annars riskerar de att falla i höststormarna. När ett träd ramlar mot huset kan det få katastrofala följder för både fastighet och människor.

Jan som driver Trädgårdsakuten i Sölvesborg hjälper gärna till med goda råd om hur man kan ta hand om besvärliga träd.
-Det behöver inte alltid betyda att vi måste fälla trädet utan i många fall kan man beskära träd så att man kan ha kvar delar av trädet, berättar Jan.
Vad är det mer man ska tänka på med träd på tomten?
– Det finns många träd med ytliga rötter och dessa kan vara farliga för murar eller gjutna trappor i närheten då de pressar sönder betongen.
Hur går man till väga om man är lite fundersam på träden?
– När man är lite orolig kan man ringa mig och bestämma ett möte där jag bildar mig en uppfattning och kommer med förslag både vad det gäller beskärningen, bortforsling eller om man vill ha träden till ved eller om man vill ha det flisat på plats så kan vi ordna det mesta.
Har man träd stående i utkanten på tomten så måste man se till att de inte kan falla ut mot förbipasserande då man även har ansvar för de.
Kanske dags att ta en runda i trädgården och se om man är tryggad inför stundande höststormar.
Trädgårdsakuten har så klart alla nödvändiga tillstånd, försäkringar och utbildningar som behövs för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.
Vi önskar Jan lycka till med att hjälpa de som behöver fällning i sin trädgård.
Text: Patrik Lundin
Foto: Privat

Föregående artikelFöretag i Bromölla lägger ner efter 33 år
Nästa artikelONB Bygg AB fixar allt!