Vår hembygd - Årsskrift 2024

Kyrkhult
Vår Hembygd 2024, Kyrkhults Hembygdsförenings årsskrift, har nu kommit ut. Det är 65:e årgången och som vanligt är det en fyllig bok med många intressanta artiklar och bilder. Drygt 15 olika författare medverkar, varav flera är helt nya medarbetare.
Elise Eldh – från Ebbemåla till Kalifornien
En helt ny medarbetare är Ulla-Britt Wendel, Göteborg. Efter många års forskning skriver hon nu en fyllig artikel om Elise från Ebbemåla i Kyrkhult som gifte sig med bildhuggaren Carl Eldh och som sedan kom att tillbringa nära 30 år i Kalifornien tillsammansmed dottern Brita Eldh.
Barbro och pianot
David Saxegaard, Oslo, är också ny medarbetare i boken. David är född i Kyrkhult som son till präst- och kantorsparet Stig och Barbro Jönsson. Under rubriken Barbro och pianot berättar David om sin mor Barbro som ägnat hela sitt liv åt musiken, främst som kantor i Kyrkhult 1966–2000. Redan innan hon fyllt 19 år fick hon fast tjänst som kantor i Asarums församling och har även spelat och sjungit i många andra sammanhang, även nu på senare tid.
42 år som ordförande i KSK
Börje Hansson lämnade tidigare i år efter 42 år som ordförande i Kyrkhults Sportklubb, där han vid tillträdet 1982 redan suttit i styrelsen i 5 år. Börje har varit en verklig eldsjäl i KSK. I årsboken berättar han minnen från sina nära 50 år i sportklubben, där det under denna långa tid hänt många intressanta saker.
Från bokskåp till
kommunbibliotek
Hembygdsföreningens ordförande Jan Ottosson har skrivit i Vår Hembygd varje år sedan 1970. I år berättar han om biblioteksverksamheten i Kyrkhult under cirka 130 år, från det första bokskåpet på 1880-talet till dagens kommunbibliotek. Förr fanns också biblioteksfilialer på flera platser inom Kyrkhults dåvarande kommun, främst i Vilshult och Hemsjö.
Många andra intressanta artiklar
Bokens innehåll är mycket omväxlande. Göran Mendys skriver om Kopparemåla bränneri, som var en stor anläggning med industriell tillverkning av sprit från 1864 och ett antal år framåt. Mona Björkman skriver om naturreservatet i Mulatorp. Ola Ekesryd berättar om ett intressant emigrantöde med anknytning till hans hemby Brännarebygden. Kyrkhults Hembygds- och kyrkokör fick före jul 2023 ta emot utmärkelsen Årets Kyrkhultstomte. Nu berättar Maj Lindström om körens verksamhet under de cirka 24 år hon varit dess ledare. Margareta Skogsgårdh medverkar i flera artiklar och skriver bl.a. om Kyrkhults Aftonklubb. Den var verksam på 1950-talet och samlade en del ungdomar i Kyrkhult.
Tänkte leda om Vilshultsån
Sven-Arne Persson berättar om en person i Möllelycke som på 1800-talet ville konkurrera ut ortens kvarnägare, som han var ovän med. Genom att leda om vattnet i Vilshultsån från Möllesjöns södra ände planerade han att ”torrlägga” kvarnen till förmån för en egen kvarn. Han började gräva en ny åfåra en bit österut för att leda bort vattnet, men myndigheterna satte stopp för projektet efter ett tag.
Redaktionskommittén har bestått av Margareta Skogsgårdh, ordförande, Jan Ottosson, Inger Hansson, Mona Björkman, samt Ann-Mari Strömberg, annonsansvarig och Margrethe Petersen redigering och layout. Bokens omslag pryds i år av nytagna foton från Kyrkhults idrottsplats Hörneborg.
Kyrkhults Hembygdsförening

Föregående artikelElon Ljud & Bild firar 1 år i Sölvesborg
Nästa artikelEN FÄRGGLAD OCH VISUELLT VACKER SAGA, FILMMUSIKALEN WICKED: PART ONE