För en tid sedan gick Läkehjälpen och Familjeläkarna i Olofström ihop och bildade Olofströmskliniken, som ingår i Lideta Hälsovård.
Det var 2018 som de gick ihop och huserar nu all sin verksamhet på Jämshögsvägen 1 i Olofström. Vi träffade Malin Nilsson, tidigare sjuksköterska på kliniken, som sedan november 2019 är verksamhetschef.
Det var 2018 som de gick ihop och huserar nu all sin verksamhet på Jämshögsvägen 1 i Olofström. Vi träffade Malin Nilsson, tidigare sjuksköterska på kliniken, som sedan november 2019 är verksamhetschef.
Malin berättar att kliniken i Olofström var den första i Sverige som bildades i Lideta Hälsovård och är därmed den äldsta. Det finns flertalet ute i landet.
– När Läkehjälpen och Familjeläkarna gick samman visste vi att det skulle bli en hel del hårt jobb, men även positiva förändringar. Detta för att vi jobbar på olika vis och har olika rutiner. Det medförde också att vi blev dubbelt så många på ett ställe, berättar Malin.
– Givetvis har vi märkt av detta genom att våra patienter upp-lever det som att dom inte når fram till oss i telefon när dom söker vårdhjälp. Detta har pati-enter framfört till oss. Men vi vill vara tydliga med att vi jobbar hårt för att få till omställningen så bra som möjligt.
– Vi är inne i en nyrekryteringsfas där alla inte har kommit på plats ännu. Bland annat har vi rekryterat 4 stycken nya läkare via bemanning och i skrivandets stund håller vi även på att rekrytera två fysioterapeuter (sjukgymnaster), så det är mycket positivt på gång, nämner Malin glatt.
– Givetvis måste våra nyanställda gå en introduktion, vi har självklart många erfarna med-arbetare sedan tidigare hos oss, men vi ser ändå det hela som en nystart.
Malin berättar att hon upplever en bra stämning och att allting är på väg till det bättre. Att det är nytt engagemang och att det verkligen märks bland hennes kollegor.
– Vi har ett arbetssätt som vi jobbar på, att få träffa samma läkare och sjuksköterska varje gång man besöker oss.
Viktigt att veta att det finns telefonrådgivning alla dagar i veckan. För tillfället är det högt tryck på måndagar, många som ringer – har man inga bråtskande ärenden så kan man välja en annan dag. Kliniken jobbar för fullt för att finnas mer tillgänglig i rådgivningen. Via telefonrådgivningen kommer du att bli uppringd av en sjuksköterska, alternativt att du kan lämna meddelande om förnyelse av recept, lämna återbud eller komma i kontakt med BVC.
Kliniken använder sig av ett så kallat Call-back, återkopplingssystem så att man slipper sitta i kö. Viktigt är att se till att man inte har sin mobil inställd på att man inte kan ta emot skyddat nummer, eftersom systemet inte kan hantera det. Så det gäller att stänga av detta på sin mobiltelefon.
Malin avslutar med att berätta att dom jobbar för god arbets-miljö, kvalité och arbetssätt.
– För oss är det viktigt att det är medicinskt korrekt.
Vi på INFO-Bladet önskar Olofströmskliniken stort lycka till med deras satsningar.
Text & Foto: Daniel Sverkersson