Olofström/Bromölla
Den 12 oktober gjorde PRO och Bromölla Fotoklubbs besök på Kameramuseum i Olofström.
Nils-Harald Ottosson tog emot i det röda huset i Olofström som ligger strax intill Olofströms museum och bara ett stenkast från minigolfbanan. Han har gedigen erfarenhet av bland annat försäljning av fotoutrustning under ett stort antal år.
Inledningsvis presenterades deltagarna en karta och på denna fanns ett antal kameror uppsatta. För varje kamera fanns en hänvisning till tillverkningsland. Kameror har tillverkats i hela världen kunde det konstateras.
På andra sidan av lokalen fanns en omfattande samling av filmkameror. Det var kameror från i stort sett privatfilmarens start till de filmkamerorna som de flesta av oss känner igen.
Noterades bland annat en handvevad filmkamera – veva med samma hastighet under hela tiden det filmas krävde mycket träning.
I samma lokal kunde vi hitta smalfilmsprojektorer. Här fanns modell äldre men också sådana som många privatpersoner genom åren spelat upp sina filmer på.
I en annan del av lokalen fanns en autentisk fotoaffär med disk och hyllor hämtade från en före detta fotoaffär i Hässleholm. Noteras bland annat de snedställda hyllorna för olika slags film mm. Vidare till en annan del av kameramuseet. Här fanns mängder av stillbildskameror. Många av dessa var moderna på -30- och -40-talet. Det fanns en hel del kameror med bälg. Här fanns också andra kameror som kändes väl igen. Kodak Instamatic fanns i ett stort antal av olika modeller och modellår. Det var den kameran som fotografen bara satte in kassett i, tog sina bilder och därefter skickades hela kassetten för framkallning. Oftast var det spännande att få se hur bilderna blev när de väl hamnat på fotopapper.
Polaroidkamerorna gav en helt ny och annorlunda upplevelse av fotografering. Ett tryck på
kamerans avtryckare, någon minuts väntan och den färdiga bilden matades direkt ut i händerna på den som fotograferat.
Systemkameror, med spegel men också spegellösa fanns att beskåda. Här skedde utvecklingen på ett sätt som inte många kunde ana. Så här långt hade vi sett analoga kameror.
De digitala kamerorna förändrade det mesta kring fotografering. Tidigare handlade det om att ta, vanligtvis, 36 så bra bilder som möjligt. Med de digitala kamerorna går det lätt att ta 360 bilder som därefter kan sorteras och med hjälp av olika bildbehandlingsprogram justeras till det som betraktaren anser vara det bästa resultatet. Dock – digitalkameror kan vara rätt stora och upplevas som lite klumpiga om de ”kan” mycket.
Mobiltelefoner med inbyggda kameror som tar fantastiska bilder och där det går att redigera bilderna är ett av de senaste stegen inom fotografering.
På kameramuseum i Olofström fanns en ansenlig mängd kameror från en lång tidsepok som Nils-Harald Ottosson presenterade på ett fantastiskt sätt.
Vad kommer framtida besökare på ett museum med lite nyare fototeknik att få ta del av?
Text & Foto: Tommy Truedsson