Gruppen 123 Schtunk gav en föreställning i Olofström.
Artisterna bakom maskerna
Gruppen Schtunk föddes 2005 och det var Josefine Andersson och Lasse Beischer som startade Schtunk. 2012 kom Dick Karlsson med i gruppen både som skådespelare, kompositör och multiinstrumentalist.
Thomas Påhlsson har varit med i elva år och har många olika funktioner som tekniker, sufflör, scenograf, kostymör, ljussättare och ”allt i allo”. Gruppen skriver också egna texter och har en stor repertoar.
Första gången de gav ”Romeo och Julia” var 2006-2008 då det var utsålda hus i både Sverige och Finland. Nypremiären ägde rum 2016 och avslutas i december 2019.
Teatertraditioner före Shakespeares tid på 1600-talet
Schtunk har sina rötter i Commedia dell´Arte och experimentteatern eller improvisationsteatern.
Commedia dell´Arte kom till på 1500-talet i Italien, där handlingen för ”Romeo och Julia” utspelas. Shakespeare skrev förmodligen ”Romeo och Julia” 1594-95 och huvudpersonerna är ca 13 år. Gemensamma nämnare för de olika teaterformerna är bl.a masker, parodi, clowner, cirkus, varieté, spex och improvisation kring en given handling.
123 Schtunk har väldigt många scenbyten och roller fördelade på endast 3 personer och kvickt som ”attan” går det – en stor prestation bara det!
Axplock ur ”Romeo och Julia” och lite mer…
Två släkter som ”kalla stjärnor skiljer åt”: Montigue och Capulet i ständig strid och träta.
Kan de någonsin bli sams och vänner? Julia är en Capulet och Romeo en Montigue och de blir dödligt kära i varandra.
Det råkar finnas två fans i publiken på första bänk som Romeo upptäcker och genast börjar han prata med dem. Va´gör ni här? Ni var ju med igår i Lund. Är inte ni från Lidköping? Herrarna nickar instämmande och när det avslöjas att Romeo och Julia är 13-åringar så vänder de sig till en 13-åring i publiken som får resa sig och presentera sig.
Dialekter ändras lika fort som ett ”aprilväder” och infallen likaså. Varje föreställning är verkligen unik.
Vi träffar Julias Amma, greven den ädle Paris och plötsligt är det dags för sommarfest med mat, gitarrer och vin.
Romeo har inte tid att träffa Julia nästa dag för han har prov – ”Vad har jag för prov frågar han 13-åringen i publiken som genast svarar: historia!
Vi hör lite av ”bolli, bolli, bolli, bolli, bompaaa, Rosa Pantern och Hakuna matata, Julia spelar panflöjt, Sven Wollters röst hörs tydligt från…vardå? Är det Thomas som busar? För det är ur ”Raskens” – en annan föreställning de har på sin repertoar.
”Talande” händer mötas i natten bakom röda sammetsdraperier – mycket effektfullt!
När Julia och Romeo ska till å kyssas är deras clownnäsor i vägen.
En annan man från 3:e bänk blir uppdragen på scen och får presentera sig och tala om vad han jobbar med, sedan får han gå och sätta sig igen. Mannen jobbar med ungdomar och är från Luleå. Vad gör du då häääär?!
Romeo faller – nästan – handlöst och städar en stor bit av scengolvet med sina kläder genom att åla sig baklänges för en något ovanlig sorti!
Julia är höjdrädd och står på en svajig stege, som hon säger och den berömda balkongscenen får en mer jordnära ”touch” när Julia klättrar ner och Romeo uppvaktar Julia bakom staketet i stället. Fader Lorens som ska viga paret talar med tysk brytning och det är tydligen något ur ”Hemsöborna” som spökar, är det Thomas nu igen?!
Romeo har mördat Julias kusin Tybalt och blivit förvisad till…just det – Luleå – på cykel.
Julias far herr Capulet vill att Julia ska gifta sig med greve Paris, men Julia vägrar.
När Romeo pratar som”Björne” i Björnes magasin och sedan bryter på dalmål vet vi att allt kan hända och händer. Björne- förlåt Romeo har gjort en paus i Dalarna för att sedan cykla upp till Lule. Jomenvisst, nog är de´så alltid! Sedan går det som det går med Julia som biktar sig för fader Lorens och Romeo finner en Julia han tror är död och tar därefter livet av sig.
Vill du veta vad 123 Schtunk gör härnäst – gå in på deras hemsida: www.schtunk.se Spotify eller Facebook.
Text & Foto: Karin Mattsson-Coll