Varuhuset Besto
I förra Info-Bladet berättade vi om den kommande bebyggelsen på gamla Bestotomten i Stoby. Vi fick många frågor av våra läsare om den gamla bilden som var med i artikeln och ville gärna ha ett reportage om det anrika varuhuset. Vi tog kontakt med grundaren Thure Berntsson och hans familj som hade massa fakta och historier att berätta. Thure underströk att han med glädje nu kunde läsa om att det äntligen händer något på den tomma tomten.
Thure Berntsson är född i Blekinge 1926. Fadern var stenhuggare, familjen med 10 barn levde under rätt så fattiga förhållanden. Fadern var en mycket skicklig hantverkare och ett av hans arbeten var stenmuren utanför familjen Berntssons hus på Hässleholmsvägen. Thure kom 1952 till Stoby och köpte då den lilla affären på Klockarestigen. Under hans första år hade den en omsättning på ungefär 100 000kr/år. Det fanns inga anställda där utan Thure drev den ihop med sin fru. Han hämtade ofta varorna själv från järnvägen i Hässleholm och cyklade ut med leveranser, inte bara i Stoby utan också till grannbyarna. 1959 köpte Thure Niklassons hus på Hässleholmsvägen där det också bedrevs handel. Hit flyttade han sin verksamhet men bodde kvar på Klockarestigen ett tag till.
Thure hade släktingar i USA som skickade tidsskrifter som visade att utvecklingen av stormarknader med självbetjäning var framtiden. Han inspirerades av detta och köpte 1965 marken där Besto senare kom att byggas.
Förseningen med finansieringen gjorde att Besto inte blev den första stormarknaden i landet. Wessels i Malmö kom före med detta. 1967 öppnade Besto som den andra stormarknaden i landet. Namnet Besto betyder ” Berntsson i Stoby och kom till genom en tävling. Vinnaren vann en frysbox.
I slutet på 1967 åkte Thure över till USA för att studera specialvaror som komplement till matvarorna. Därefter byggde han ut med ytterligare 1200 m2 och utökade med specialvaror. Senare byggdes det ut i rask takt med ytterligare 1600 m2 markyta i två plan. Som mest hade Besto 32 heltidsanställda.
På denna tiden fanns inte direktreklam, så Thure använde kändisar som dragplåster. Bl.a. var Jokkmokks Jokke, Sten-Åke Cederhök och Honken Holmqvist på Besto. Framförallt när den sistnämnda var där, lägligt efter att Tre Kronor tagit guld i VM, lär köerna varit milslånga. När Thure väl annonserade var det om nya varor, sällan några priser utan han vidhöll att ”rabatter ska man ha i trädgården”. Då är det bättre att alltid ha låga priser var Thures filosofi.
Han använde även annonsering till att bemöta alla rykten från konkurrenter och motståndare. Kunderna upplevde det positivt till att han anspelade på alla dessa konstiga rykten som florerade.
Men allt motstånd gjorde till sist att Thure 1975 sålde sitt livsverk till ICA. 1983 flyttade familjen från Stoby men hans hjärta slår sannerligen fortfarande för bygden. Då Soby var en egen kommun fram till 1971 var Thure engagerad som kommunfullmäktige och i skolstyrelsen. Thure startade med sina söner en ny kedja, men det är en annan historia.
Text: Magnus Kajrup