Håkan Assarsson, 42 år, specialisten på samlarting, startade sin samlarbutik 1996 i Olofström. Han flyttade butiken till Karlshamn år 2000, så i år är det 10 års-jubileum.
Det är en av de större samlarbutikerna i Sverige och den är specialiserad på små samlarting.
Håkan började samla på mynt när han var 8 år gammal sen har det rullat på. På 1990-talet började han vara med på samlarmarknader. Han föredrar antikviteter som har mer värde än ”loppiskvalité”. Han gör även värderingar till företag och privatpersoner.
Innan Håkan gick över på heltid med sitt samlande, jobbade han bl.a. på Volvo i 20 år som arbetsledare.
-Folk har blivit mer medvetna om att ”skräp” blivit värt pengar, säger Håkan. Förut kunde folk tömma ett hem, spara en byrå och kasta innehållet. Oftast är innehållet i byrån ”de små sakerna” värda mycket mer än vad själva byrån är.
Ta som exempel majblommor som Beda Hallberg skapade 1907. Denna lilla blomma är idag värdefull. Som denna majblommebukett gjord år 1937 av Beda Hallberg själv. Blommorna från 1907 – 1937 med Bedas signatur på lådan, är idag värd ca 15-20.000 kr.
Inom området glas, porslin och keramik finns det hur mycket saker som helst, samlarområdet är oändligt.
Vanligast är att man samlar på en viss tillverkare konstnär eller designer. Man kan så klart också samla för ögats fröjd eller som en ekonomisk investering. Silver och guldpriset är högt, så vill man bli av med gammalt guld så är det nu man ska sälja. Äldre militära utrustningar och vapen är svårt att få tag i även fast Blekinge varit mycket militärt. Men får man tag på militära ting är de oftast mycket välgjorda, estetiska och kan berätta mycket om sin tid.
Äldre vykort har ofta ett ganska bra värde, speciellt med motiv av järnvägsstationer eller udda topografiska vykort. Vad det gäller vykort är känslan av det kulturella, nostalgin ofta mer värt än själva pengavärdet. Fiskedrag och fiskerullar är ett annat stort samlarområde, men det kommer sällan in för försäljning fast ABU ligger så nära affären.
Så i Håkans butik finns det samlarobjekt från stenåldern till gårdagens artiklar. Här finner man allt det nostalgiska.
text&bild Carina Breiner