Intresset är stort av att få uppleva en del av vår historia, helst under sommaren. Vikingatid och medeltid står högt på listan och marknader med gediget hantverk runt om i landet är välbesökta utflyktsmål för familjen. I Blekinge har vi den nybyggda och ännu inte färdigställda vikingabyn Valshall på Senoren. Där har de så långt de har kunnat, använt gammal teknik till sitt forntida husbygge. T.ex. så består väggarna av blålera, hästbajs, halm och sand.
Neråt Skåneland finns det möjlighet att leva vikingaliv i Fotevikens Vikingastad. Där bjuds besökaren på en resa bakåt i tiden genom att vandra runt i staden som sommartid sjuder av liv. Byggnaderna är rekonstruerade som de såg ut under sen vikingatid och tidig medeltid. Hit kommer man som besökare för att få en inblick i hur vikingen levde för mer än 1000 år sedan, eller för att stanna några dagar eller kanske flera veckor för att leva vikingaliv ”på riktigt”.
Runt om i vårt avlånga land finns det fornlämningar i form av magiska runstenar, skeppsättningar och gravhögar. Spännande platser som är intressanta att besöka och ofta har de mer än en historia att berätta beroende på vem som forskat. Alestenar i Kåseberga är ett omtvistat ämne där det finns flera tänkbara ”sanningar” och likaså om Kungagraven i Kivik.
Gudahagen
På lite närmre håll har vi en fornlämning som inte heller lämnar någon oberörd, stenringen är belägen på en kulle i Näsum och tros vara en gammal hednisk kultplats. Namnet är relativt nyfunnet, då kullen i folkmun kallades för ”Gamle Körkebacken”, gamla kyrkbacken. Det finns många gravar både i kullen och i de angränsande kullarna och man tror sig veta att det legat ett fornnordiskt gudahov eller en liten kristen träkyrka på kullens krön.
Gudahagen är vacker, omgiven av en stor äng och en perfekt plats att arrangera en vikingamarknad på. Varje år, tredje helgen i september byter betesmarken kring kullen skepnad till en välbesökt vikingamarknad med utställare, hantverkare, kämpar, musiker och ryttare. I år hoppas arrangörerna att årets marknad ska bli något alldeles extra då det är jubileum och fem år sedan starten.
Vill du uppleva dundret av hästar i galopp, vrål från kämparna på slätten, röklukten från eldhärdarna – grova tyger, vackra hantverk och glada människor så tipsar jag dig att besöka Gudahagen, helgen den 15-16 september för at ta del av historiens vingslag.
Susanne Karlsson