Karlshamn
SPF:s Läs och res-grupp gjorde i augusti månad en resa till Bornholm. Några axplock av vad allt vi fick uppleva under dessa tre dagar. Besök på Bornholms Konstmuseum, som låg i ett vackert naturområde vid Helligdomsklipperne. Här fanns konst från tidig 1800-tal och framåt. Besök i Österlars gamla rundkyrka. I kyrkan som är byggd på 1150-talet kunde vi få en liten stunds avkoppling till vacker orgelmusik och givetvis åkte vi genom slottsskogen till Hammershus, Nordens äldsta fästning, byggd på 1100-talet. Lägg därtill guidad vandring i Rönne och mycket mer.
Så till Sveneke med sina gamla fina hus och all glas- och keramikkonst. Medan regnet strilade ner vid lunchtid passade vi på att äta smörrebröd på Bryggeriet. Solen kom tillbaka och vi åkte till
Byskrivaregården, där vi samlades för ett gruppfoto, framför Johan Nicolai Madvigs staty.
Johan Nicolai Madvig, en känd dansk språkforskare och statsman, som föddes
år 1804 i Svaneke, son till Rådman Paul Antoni Madvig. Han var intresserad av
de gamla språken och tog filologisk ämbetsexamen med utmärkelse 1825, därefter doktorsgraden och blev vid 25 års ålder, år 1823, professor i klassiska språk. Hans allra förnämsta verk var
Latinsk språklära, som ger en skarpare och noggrannare framställning av de grammatiska fenomenen än någon annan
föregående. I utlandet väckte hans språklära stor uppmärksamhet och är översatt till tyska, franska, engelska, italienska, holländska, portugisiska, nygrekiska och ryska.
Johan Nicolai Matvig var också statsman. Under tiden 1848-1851 vad han Danmarks kyrko- och undervisningsminister samt under tiden 1852-1853 folketingets talman. År 1874 restes framför barndomshem i Svaneke ett minnesmärke till hans ära. Han avled i Köpenhamn år 1886 och året därefter avtäcktes hans byst framför universitetet i Köpenhamn.
Johan Nicolai Madvig har rötter i Karlshamns kommun. Hans farfars farfar, Hans Olofsson i Matvik fick fly för sitt liv till Danmark omkring år 1677. Han var snapphane. Efter några år i Köpenhamn blev han av Kung Christian V, 1681-03-09 utnämnd till skogsvaktare på Kobbegaard på Bornholm. Detta för att han visste trohet mot den Danska Kronan. I Sverige hade han förlorat allt han ägde, hans gård hade bland annat indragits till Svenska Kronan.
Hans Olofsson tog sig namnet Madvig och kom att bli stamfader till den kända släkten Madvig på Bornholm.
Att detta har fångat mitt intresse beror på släktskap. Hans Olofssons syster, Marna Olofsdotter, är min anmoder.
Både guide och busschaufför bidrog till att vår resa blev ett fint sommarminne. De såg möjligheter och utstrålande livsglädje.
Text: Margit Ströberg
Bild: Privat