Karlshamn
På Blekinge Sjöfartsmuseum kan man insupa känslan från föremål som alla har sin unika historia att berätta. Man kika på den berömda ”Riotallriken”. Den är gjord för hand av fjärilsvingar, kombinerade i ett fantastiskt vackert mönster.
Lokalen var tidigare ett tobakslager, men det var på 1870-talet. I slutet av 1980-talet valde man att rusta upp det gamla bygget och nu tjänar det som Blekinge Sjöfartsmuseum.
Museet bjuder på en mängd historier, en del mer otroliga än andra. Man tror aldrig att man hört något liknande förrän nästa historia börjar. Det finns en historia om en man vid namn Algot Bengtsson. Han hade en skeppshandel, ”Algot Bengtssons Skeppshandel”, som låg på Ågatan ungefär där nuvarande Harrys ligger. Affären började i mindre skala, men utvecklades snabbt till en större handel. Kunderna var, förutom stadsborna, även skärgårdens fiskarbefolkning. För dessa klappade Algots hjärta varmt.
– När ett fartyg kom i hamn så var han först ut på byggan och frågade kaptenen om de behövde någonting. Algot erbjöd livsmedel av alla de slag, färskvaror såsom kött- och
mejeriprodukter, liksom grönsaker inköptes i närliggande affär. Han hade en cykel som tjänade honom till fullo. Den cyklade han gator upp och gator ner med mjölk och diverse varor till människor på landsbygden, berättar ordförande Ulf Jansson.
Blekinge Sjöfartsmuseum har låtit “skeppshandeln” återupp-stå med hjälp av föremål som Algots son Sven Bengtsson och hans fru Inga donerat. Bland dessa föremål finns den ursprungliga affärsinredningen från den tid då mjöl och socker skopades upp i vita papperspåsar från de massiva trälådorna. Det lär endast ha funnits ett åttiotal skeppshandelsaffärer runt våra kuster.
Vandrar man vidare in i museet hittar man ”Fiskerummet” där man kan studera en Blekinge eka från 1900-talet på nära håll. Vid båtens ena kant sitter det en glasflaska med kork och man ställer sig själv frågan; ”vad hade man den till?”
– Karlshamns fiskevatten består av olika skikt med olika temperaturer. Beroende på vilken temperatur det är så trivs olika fiskar i skikten. Man gjorde som så att man hissade ner flaskan i vattnet och öppnade korken. Flaskan fylldes med vatten och drogs sedan upp i båten. På så vis kunde man läsa av vilken temperatur skiktet hade och vilken fisk som trivs där, berättar styrelseledamot Anders Lundqvist.
I samma rum har man även låtit bygga upp en fiskestuga som tillhört en man vid namn Isidor Olsson. Han var bygdens allt i allo. Här kan man studera och känna på verktygen han använde i sitt arbete.
– Isidor var en känd person i Karlshamn. Behövde man laga eller bygga en båt, ja då gick man till Isidor. Ville man ha styckat kött eller fisk så gick man till honom, säger kassör Bosse Ringdahl.
Man kan inte undgå att falla tillbaka i tiden när man hör dessa otroliga historier berättas. När man sedan går därifrån så gör man det med huvudet fullt av ny och häpnadsväckande kunskap och ett leende på läpparna.
Text & Bild: Sarah Petersson