Pepparkakor i alla storlekar och former har funnits sen 1300-talet i Sverige. Det finns dokument på ingredienser till pepparkakor på kung Magnus Eriksson och Blanka av Namurs bröllop år 1355. Dessa dokument är troligen de äldsta dokumentationerna för ingredienser till pepparkakor i Sverige.
På 1500-talet importerades pepparkakor till Sverige och Gustav Vasa skrev till Germund Svensson om ett förlist skepp vid södra Öland där pepparkakor var en stor del av lasten. Skeppet var helt sönderslaget och alla pepparkakorna förstörda. Det var oftast nunnor som bakade pepparkakor som sedan såldes på apotek mot olika åkommor. Unionskungen Hans åt pepparkakor mot sitt dåliga humör på order av sin doktor.
Myter om pepparkakans ursprung
Det finns en del myter om hur pepparkakan kom till Europa. En av dem är att korstågsfararna skulle fört med sig nyheten om pepparkakan från Österlandet. Anledningen till detta påstående är att pepparn kommer från österlandet men dock inte pepparkakan.
Men var kommer då pepparkakan ifrån? Pepparkakan har sitt ursprung från den tyska staden Nurnberg där pepparkakan började bakas under medeltiden. I Sverige finns den omnämnd redan 1444 i samband med nunnorna i Vadstena. Nunnorna förbjöds att göra sig av med kakor som pepparkakor som ingick i deras proviant. Redan i mitten av 1500-talet såldes pepparkakor på marknader runt om i landet men det bakades också i hemmen i städerna. Under 1700-talet var den populär att baka i samband med julförberedelserna.
Varför blir man snäll av pepparkakor?
Det här påståendet går långt tillbaka i tiden och man är inte helt säker på varför man sa så men det finns olika svar. Ett påstående som känns mest trovärdigt är att pepparkakor förmildrade magknipen och magbesvären man fick efter ätit mycket julmat. När magbesvären var borta blev man gladare och snällare. Så om man känner att man inte är på topp i jul, testa en pepparkaka och se om sägnen stämmer.
Text: Veronika Brink