Visst har vi alla upplevt en riktigt mysig julmarknad eller kanske beundrat ett fint juldekorerat skyltningsfönster någon gång. Stämningen är på topp och människor är glada när de smuttar på sin glögg och kollar runt vad de olika affärerna och privatpersonerna har att erbjuda. Men hur länge har egentligen julmarknad respektive julskyltning funnits i Sverige?
Julmarknad
Julmarknader har funnits sen medeltiden i Tyskland och Österrike. Julmarknader i Tyskland kallas för Christkindlmarkt (Jesus Kristus Marknad) eller Adventsmarkt (adventsmarknad). I Sverige började man med julmarknader på 1800-talet. En julmarknad i traditionell stil är en hantverksmarknad där man säljer sina egen- gjorda hantverk som kan vara allt från stickade tomtar till hemmagjord glögg. Det kan också vara senap, korvar, julkakor, glas, textilier, ljus och sameslöjd. Den första julmarknaden på Skansen anordnades 1903 och har sedan dess varit en obruten tradition. Under julmarknaden kan man besöka verkstäderna i stadskvarteren där bokbindaren, keramikern, guld-och silversmederna, plåtslagaren, skomakaren, tapetseraren, boktryckaren, kammakaren, apotekaren, silverpressaren, sadelmakaren och gravören har julöppet.
Julskyltning
Julskyltningen blev vanlig på 1840-talet när köpmän använde små fönster i sina lokaler att visa upp sina varor i. På den tiden såldes allt över disk och det mesta låg nerpackat. I skyltfönstren kunde man se produkterna som tidigare varit nerpackade och det lockade folket på ett helt annat sätt. Under 1800-talet när affärsgator växte fram blev både butikerna och skyltfönstren större.
När belysning sedan kom i skyltfönstren tog det shoppingen till en helt ny nivå. Under 1920- och 30-talen fick skyltfönstren en helt ny betydelse och dekoratör av skyltfönster blev en konstform. Precis som idag var julhelgen den viktigaste försäljningsperioden när skyltfönstren blev vanligt.
Under mitten av 1900-talet var det en unik upplevelse att gå igenom en skyltfönsterbelyst stad och titta på alla sakerna. Ordet skyltsöndag som handlar om 1:a advent kom inte förrän 1953. När självbetjäningen i butiker började på 1960-talet blev inte skyltfönstren lika viktiga längre och det var mest de stora varuhusen som fortsatte i samma spår.
Julskyltningen börjar tidigt varje år och redan i oktober kan man se skyltning av julens nyheter. Fönstershoppa är något som är vanligt och som man gör speciellt inför julen och när lönen sedan kommer kanske man köper det där speciella plagget eller saken. Julmarknader kan man uppleva redan i början av november och det gäller att hålla utkik på sin egen ort så man inte missar någon.