En förskola där man är ute mest hela tiden. En förskola där man börjar äta utomhus så fort plusgraderna träder fram på temperaturmätaren. En förskola där barnen med fantasi får ihop lite stenar, träd och pinnar till ett bibliotek.
Var hittar man ett sådant? Jo, på Myntvägen på Pengaberget i Karlshamn. De håller egentligen till på Prästslätten, men i väntan på nybyggd förskola huserar de alltså på Myntvägen. I Ur och Skur Åkergrodan. Så heter förskolan som är godkänd av Friluftsfrämjandet.
På baksidan av huset hittar vi Camilla Olsson och Gertrud Wirsell som arbetar på förskolan. De berättar att det är barn mellan ett och sex år som går här och att de för tillfället är 29 stycken.
Varför sätter man sina barn på en förskola som mestadels är utomhus? En teori är att barn som är ute mycket håller sig friskare. En annan är att då man som vuxen arbetar hela dagarna vet att barnet varit ute och fått frisk luft under dagen, behöver man själv inte ut och ”rasta” dem när man kommer hem. Man är alltså ute till största delen och vad är det då man får lära sig. Dels får man en enorm fantasi då man får leka med stenar, pinnar och annat som finns utomhus. Dels får man lära sig att vara rädd om naturen och skydda denna på bästa sätt. Och dels får man upptäcka vad som händer med naturen när de olika årtstiderna kliver på.
Ett gäng är på ingång, Knyttegruppen. Detta är en grupp tre- och fyraåringar som varit och inspekterat vad som hänt med bäcken sedan de var där sist. Med smutsiga näsor och ryggsäckar på ryggen kommer de gåendes upp för backen.
En av killarna berättar att han har kastat diamanter i bäcken. Diamanterna i detta fall var is som han plockat upp och brutit i bitar. Ett bra exempel på fantasi, eller hur?
Text & Bild Paulina Bengtsson