Tina Persson har ett stort hundintresse och hon fick sin första hund när hon var 15 år, men då var hunden en familjehund.
– 1996 utbildade jag min första servicehund genom Svenska Service- och Signalhundsförbundet, vilket innebär att hunden lär sig att hjälpa mig med saker jag inte klarar i vardagen på grund av mitt rörelsehinder, berättar Tina.
Tina har haft fyra stycken hundar genom åren.
– Först hade jag Nalle som tyvärr inte är vid liv längre, nu har jag Teddy som är pensionär och före detta servicehund, och Spica som jag just nu har i tjänst, säger hon. Jag har dessutom en hund som heter Tumla som jag enbart har för prov, tävlingar och jakt.
Att utbilda en hund till servicehund tar i genomsnitt ett år. Tina gör alltid sitt bästa för att hundarna ska få en så bra utbildning som möjligt.
– Jag lägger grunden för en framtida bra kontakt redan när de är valpar, men då sker övning genom lek och det viktigaste i sammanhanget är att träningen ska vara positiv, det ska vara roligt att träna, säger Tina.
Vilka hundar som är lämpliga som servicehundar beror inte på vilken ras det är, utan det beror helt på individen. Svenska Service- och Signalhundsförbundet testar hundarna som söker till utbildningen. De som klarar inprovningen påbörjar den långa vandringen mot examen.
– Det som krävs för att de ska få bli servicehundar är att de är stabila. De måste ha klarat av vissa hälsokontroller och de måste framförallt vara väldigt sociala och arbetsvilliga. De får inte heller ha någon rädsla, då det stör deras arbete.
Det finns många saker som kan vara svårt med att utbilda en servicehund.
– För hunden finns det många frestelser i till exempel en butik eller restaurang. Därför måste man träna på att hunden ska låta bli mat på golvet och att inte svara när folk man möter tar kontakt med hunden, säger Tina.
Att träna hundarna är Tinas största hobby oavsett om det gäller servicehundsmoment, jaktträning, cirkuskonster eller kantarellsök
– Jag tycker det är speciellt viktigt att det finns en god kontakt och ömsesidig respekt mellan mig och hundarna oavsett vad vi gör tillsammans.
Något Tina också tycker har tagit lång tid att är att få hunden att förstå att tjänstetäcket betyder arbete. Om du möter en servicehund som är i tjänst så är det viktigt att du låter den arbeta i fred.
– Ser du en hund med gult täcke så vet du att det är en servicehund som är ute och arbetar. Man ska låta bli att klappa en hund i tjänst. Den får inte bli distraherad, informerar Tina.
Vill du veta mer om servicehundar och Svenska Service– och Signalhundsförbundet kan du gå in på www.soshund.se.