Bromölla
Filip Lindgren berättar om Havsdrakarnas Hus som öppnar i väntsalen på stationen i Bromölla den 20 april klockan 13.00.
Året var 1971 och man tyckte att torget i Bromölla var i behov av någon form av utsmyckning, temat skulle vara ”vatten”. Någon kom på idén med Svanödlorna, rester av dessa spektakulära reptiler var funna på Ivön i samband med Iföbolagens råvaruutvinning. Denna Scanisaurusfontän tjänstgör på ett tydligt vis som en ikon för Bromöllas samhälle och är en tydlig del av vårt varumärke. Ungefär 22 år senare börjar jag och min då 5-årige son att åka runt i bygden och samla fossiler. Samlingen växte och det föddes en tanke om att en dag få visa upp alla dessa fynd.
År 1996 höll jag i en enklare föredragskväll arrangerat av föreningen Ivösjöbygdens Natur, en förening som jag sedan kom att bli ordförande i under 14 år. Men nu, ytterligare 17 år senare, kan jag och mina medarbetare och samarbetspartners bjuda in er till Havsdrakarnas Hus!
Förhoppningsvis har vi lyckats att skapa en utställning som på ett populärvetenskapligt, informativt och underhållande vis presenterar Bromöllas fossila skatter och visar vad det brusande Krithavets invånare lämnade efter sig. Vi kommer att ställa ut lämningar från de mäktiga Havsdrakarna – Plesiosaurierna och Mosasaurierna, sköldpaddsfossil, hajtänder i stor variation, olika sorters bläckfiskfossil, armfotingar, musslor, snäckor, svampdjur, mossdjur, koraller och mycket mer! Allt detta förstärks med modeller och bildmaterial.
Havsdrakarnas Hus kommer att erbjuda småskaliga och exklusiva exkursioner till en fyndlokal där deltagaren själv får sikta fram sina egna unika fossilfynd som kan bestå av bläckfiskdelar, hajtänder, ostron och diverse lämningar från marina reptiler. Denna verksamhet blir vi helt ensamma om i landet. Havsdrakarnas Hus är ett Leader-Projekt inom Leader Skånes Ess. Samarbetspartners i detta är Bromölla Kommun, Fossilforum, Wetlandi, Iföverkens Industrimuseum och Föreningen Humleslingan.
Text & Bild: Filip Lindgren