Hässleholm
I 60 år har Hässleholms motorklubb varit aktiv under en rad olika namn och aktörer. Tillsammans med Lille Mats Special, Snapphanerallyt och Bivarödsdriften kommer Hässleholms motorklubb fira 160 år under 2013. Mötet mellan en bilintresserad tandläkare och en bilskolechef på 1950-talet resulterade i det som idag är en av Sveriges mest respekterade motorklubbar, Hässleholms motorklubb, HLMK.
Resan har varit lång och inte alltid så lätt. Med så få som åtta ordförande på 60 år har Hässleholms motorklubb varit med om mycket. Innan Hässleholms MK startade fanns det två andra motorklubbar i kommunen. Redan vid krigsslutet 1945 hade det arrangerats orienteringstävlingar för bil och motorcykel i Göingeskogarna. Mannen bakom detta var dåvarande linjemästaren Sandell och ibland kombinerades bilorienteringen med fotorientering.
Göinge Motorklubb bildades 1946 och då fick motorintresset i staden en mer organiserad form. Verksamheten kom dock att mest handla om motocross på Vankivafältet. Intresset från allmänheten var stort och klubben ställde till med många stora publikevenemang. Inkomsterna blev goda och klubbkassan var under en tid stark, men sedan lades Göinge Motorklubb ner 1949.
Andra motoklubbar bildades efter detta men lades ner på grund av för dåligt intresse och dålig ekonomi. 1953 fanns det ingen motorklubb i Hässleholm och idéerna mellan tandläkaren Folke Fredin och bilskolechefen Egon Krutzén sprudlade. Egon Krutzén samlade ihop några stycken andra bilentusiaster i Hässleholm och diskussionen kring en ny klubb tog fart.
Ett tjugotal samlades i bilskolans teorilokal för att diskutera och enas. Det fanns många idéer och tankar om hur det skulle gå till och allt var tvunget att klaffa. Ett möte utlystes och allihop samlades på Café Cecil för att en gång för alla bilda Hässleholms Motorklubb.
Nu firar Hässleholms Motorklubb under 2013 160 år med Hässleholms MK den 23/2, Lille Mats Special den 4 och 5/5, Snapphanerallyt 9 och 10/8 och Bivarödsdriften 24-25/8. Detta är en familjefest man absolut inte får missa!
Text & Bild: Veronika Brink