Om man som uppstickare vill gå in och knuffas med de stora elefanterna i branschen så finns det betydligt enklare val än det som Thomas Lindström, 38, har gjort.
Thomas och hans föräldrar äger Frasses-restaurangerna i Fjälkinge och Bromölla. Menyn är bred, men det är hamburgarna som är dragplåstret. I hamburgervärlden är konkurrenterna flera. Och väldigt stora. – Så är det, men ambitionen är förstås att ta marknadsandelar för varje år som går, säger Thomas Lindström. McDonalds Burger King MAX Så ser tabelltoppen i hamburgarnas svenska elitserie ut, åtminstone om man räknar antal sålda hamburgare och ekonomisk omsättning. McDonalds, framför allt, men även Burger King är internationella jättar. – Men tittar man på Sverige så kommer faktiskt Frasses på fjärde plats. Just nu har kedjan ett fyrtiotal restauranger i Sverige, de flesta norröver, säger Thomas.
Norrländska rötter
Hamburgerkedjan Frasses har norrländska rötter. Precis som Thomas Lindström. – Jag är uppvuxen i Umeå, och i Spanien där familjen bodde i tio år. Vi är en typisk företagarfamilj och har sysslat med olika saker. Att Thomas nu driver två restauranger beror som så ofta på slumpen. – När vi flyttade hem från Spanien 1992 blev första anhalten Hörby, eftersom min farmor bodde där. – Sen köpte vi bensinmacken i Önnestad och i den fanns ju en inbyggd Sibylla-grill. Jag tyckte det var kul med korv och hamburgare och när grillen i Bromölla blev till salu så köpte vi den. Sedan tog vi över i Fjälkinge också när det läget dök upp. – Det ena gav det andra, vi var väl bekanta med Frasses efter åren i Umeå och när kedjan ville sprida restaurangerna söderöver så var vi intresserade.
Hur är det att jobba i en bransch där man slåss mot konkurrenter som har så överlägset större resurser?
– Äh, det är ju tre stora drakar. Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med dem när det gäller kvantitet. Däremot kan vi slåss med kvalitet! – Frasses har bara svenskt kött, alltid, i hamburgarna. Det är bara vi och MAX-kedjan som har det. – Och sen handlar det om att vara duktig lokalt, att vara stark på orten.
Finns något för alla
– Dessutom har vi ju inte bara hamburgare. Vi har ett stort och komplett korvutbud, vi har dagens rätt, schnitzel och den typen av rätter… det finns något för alla. I Fjälkinge kan vi även erbjuda frukost.
Hur ser förutsättningarna ut om man jämför restaurangen i Bromölla med den i Fjälkinge?
– I grova drag kan man säga att båda är beroende av turisterna. I Bromölla finns det även en lokal förankring medan vi i Fjälkinge lever av E 22:an. Där har vi många turister i restaurangen, tyskar inte minst, och ganska mycket förbokningar av turistbussarna.
Fjälkingerestaurangen blir Fjälkinge IFs nya idrottsplats närmaste granne och Frasses är en av flera större sponsorer. Var det ett självklart val för er
att stötta FIF?
– Det var det definitivt. Jag har själv i många år dagligen kört förbi den gamla idrottsplatsen och alltid tänkt att det är förskräckligt att ungdomarna ska behöva ta sig över vägen – med den trafiken! – för att kunna spela fotboll.
IP blir ett skyltfönster
– Det känns kanonkul att det blir en ny idrottsplats och så som den kommer att ligga blir den ett skyltfönster för hela samhället Fjälkinge.
Och för Frasses gör det väl inte ont att få en idrottsplats med full aktivitet och gästande föreningar in på knuten?
– Absolut inte. Det är inget att hymla om, det här kommer att generera kunder till oss. Vi kommer definitivt att gynnas och då kändes det ännu mer självklart att stötta Fjälkinge IF.
Hur är det med ditt eget idrottsintresse, förresten?
– Det finns där! Däremot är det lite sämre med meriterna. Jag spelade fotboll som ung, men bättre än en fjärdeplats i Västerbottenscupen som nioåring med den lokala klubben blev det inte, ha, ha!
Till sist, Thomas: Hur ser den perfekta sommaren ut för en hamburger-restaurang?
– Då ska det regna. Hela sommaren! Då har turisterna inte nåt annat att göra än att sätta sig inomhus och äta nåt gott. Då ska vi, typ, hoppas på det…? – Nä, ha, ha! Det ska vi inte. Folk behöver sol och värme på semestern. Det var faktiskt den största anledningen till att familjen valde Skåne istället för Norrland, vi gillar klimatet här.
Peter Malm