Vi bor i en priviligierad bygd. Jag kom till Hässleholm första gången i början på 70-talet. Av militära skäl kan man säga. Det var inget val jag gjorde själv, jag blev placerad här. Men jag har stannat kvar och det är mitt eget val. Jag hade kunnat välja att flytta till Stockholm eller till Ängelholm eller någon annanstans. Men jag har valt att stanna i Hässleholm. Jag har tom sagt upp en säker anställning för att stanna i här.
Att ha Hässleholm som sitt centrum har så många fördelar. Vi bor i en stor kommun, 50.000 invånare, Skånes femte största kommun precis i utkanten av en storstadsregion. Det innebär att här finns en valfrihet, valfrihet var vi ska bo och hur vi ska bo. Vi kan också välja var vi vill arbeta eftersom vi har så goda kommunikationer. Hässleholm har ett unikt kommunikationsläge i landet med järnvägar som sträcker sig i alla väderstreck. Runt omkring oss finns också högskolor och universitet inom pendlingsavstånd och Hässleholms skolor har ett välförtjänt gott rykte. Som boende i Hässleholm når vi det mesta inom en timme och det mesta når Hässleholm lika snabbt. Det är ett skäl till att Hässleholm Kulturhus är Skånes näst mest besökta offentliga byggnad efter Lunds domkyrka.
Som konsument har du dessutom merparten av handeln koncentrerad till centrum som du når med bil, tåg, buss, till fots eller med cykel. Betydligt mer inspirerande än ett köpcentrum i utkanten av en död stadskärna. Hässleholm har mängder av parkeringsplatser både ovan jord och i fräscha parkeringsgarage. Oavsett var du parkerar bilen i Hässleholm är det oftast kortare gångavstånd till alla butiker här än vad det är från köpcentrumets jätteparkering till entrén. Nu pågår dessutom ett intensivt arbete med utveckling av stadskärnan. Hässleholms Kommun arbetar i nära dialog med allmänhet och företagsorganisationer, bl a HessleCity med utformningen av det framtida Hässleholm.
Det kommer att bli ett mer attraktivt och tryggare centrum med spännande upplevelser och ett livaktigt folkliv – det är jag övertygad om. De första förändringarna ska vara klara 2014 då vi firar 100 år som stad. Utvecklingen går sedan vidare mot 2020. HessleCity, Hässleholms handelsförening arbetar med ca 100 medlemsföretag för en god handel i Hässleholm. Vi har också ansvaret för Festivaldax, i år för 21:a gången.
En av de viktigaste frågorna för oss är hur den sk. butiksmixen ska se ut i Hässleholm, dvs vilka butiker, varumärken ska finnas hos oss för att möta konsumentens behov. Det är intimt förknippat med tillgången på lokaler och att konsumenterna trivs i centrum. En av de mest krävande uppgifterna för HessleCity, både avseende tid och pengar är Festivaldax som årligen fyller stadens centrum med musik och underhållning under fyra dagar i augusti. I år har vi valt ett nytt koncept och engagerat entusiastiska människor och engagerade företag i utformning av festivalen. Du som är festivalbesökare kommer att känna igen dig men också kunna hitta nya upplevelser.
De första byggkranarna syns nu mot Hässleholms horisont. Fler lär komma med bygge av spännande boende för de som väljer att bosätta sig här. En växande stad är en stad i utveckling och utveckling är förutsättningen för framtida trivsel. Det blir en utmaning för Hässleholm att skapa attraktivt boende för alla behov, ungdomar, barnfamiljer och äldre. Till en ökad befolkning måste ökad service och ökat utbud av varor och tjänster kopplas. Det pågår ett aktivt arbete i samverkan mellan kommun och näringsliv för att möta detta på ett positivt sätt. Det måste vara attraktivt att etablera sig som företagare här. Idag finns vi i ett mellanskikt om vi jämför oss med landets övriga kommuner men vi har alla förutsättningar att placera oss i den övre halvan, ja varför inte i toppligan? För det krävs att vi vågar satsa. Näringsliv och kommun kan i samverkan föra Hässleholm till nya höjder.
Med ett attraktivt läge och det har vi, effektiva kommunikationer och god service kan Hässleholm bli en ännu mer eftertraktad kommun. Det har vissa redan upptäckt. Därför får vi en servicedepå för tåg till Hässleholm liksom en combiterminal, Hässleholm Nord. Det skapar arbetstillfällen både under byggnationen men också när anläggningarna ska drivas under många år framöver.
Också Hässleholms Resecentrum är under lupp. Dagens dryga 10.000 dagliga resenärer bedöms öka till minst det dubbla 2020. Därför måste en anpassning av resecentrum ske. Enligt min mening bör det göras så att den västra delen av staden knyts närmare dagens centrum.
Jag tror att detta är början på en positiv spiral uppåt för kommunen. Den positiva utvecklingen kommer att locka till sig fler entreprenörer och företag och vi kommer att se en ökad tillväxt som gör Hässleholm till en ”hotspot” i södra Sverige. Så grattis till dig som bor i Skånes närmaste stad – Hässleholm nästa!
Bo Carlsson
Ordförande HessleCity