Kristianstad
Solen skiner och det är en härlig höstdag som gjord för att ge sig ut på cykeltur, när INFO-Bladet passar på att testa elcyklar. Jag är spänd och förväntansfull när jag parkerar bilen utanför Jockes Cykel och Sport i Åhus. Jonas Björklund, som tillsammans med Jörgen Dahlbom äger Jockes Cykel, möter upp mig och berättar lite om de olika elcyklarna.

Just idag ska jag få prova en av märket Crescent och en Marvil. Båda cyklarna ser ut precis som vilken vanlig cykel som helst, med undantag för det avtagbara batteriet som fästs under pakethållaren och som man startar med en nyckel.

Elcykeln har funnit på marknaden i många år men det var först för ca 5 år sen som försäljningen exploderade runt om i världen och i Tyskland säljs det ca 300,000 elcyklar per år.

– Idag har priserna på elcykeln hamnat på en rimlig nivå också, berättar Jonas. Man behöver inte längre lägga tiotusentals kronor utan kan göra en mycket god investering till ett skäligt pris.

Innan jag ger mig ut blir utrustad med en tuff, orange hjälm och Jonas på Jockes Cykel berättar att hjälm har blivit lite av en självklarhet när folk köper cykel idag. Barn som vuxna är mer måna om vilken billig livförsäkring det verkligen är med en cykelhjälm. Samtliga cykelhjälmar som säljs på Jockes Cykel har genomgått ett omfattande säkerhetstest för att anses vara lämpliga som skydd vid en eventuell olycka.

Vad måste man betala för en bra säkerhetscertifierad cykelhjälm?
– En bra kvalitetshjälm behöver inte kosta mer än 400 kronor och man ska inte behöva ge mycket mer än runt 600 kronor för en vanlig cykelhjälm för vardagscyklandet, svarar Jonas.

Med hjälm på huvudet och redo för provkörning sitter jag upp på elcykeln. Lätt och smidigt trampar man upp cykeln i ett bra tempo och man tar sig snabbt fram utan någon ansträngning alls.

I tre olika effektlägen på cykelns styre justerar jag vilken hastighet jag vill att cykeln ska hålla och jag bromsar precis som vanligt med pedalerna eller med handbroms på styret. Cyklarna är utrustade med både reflexer och lysen, ett viktigt måste nu när det börjar bli mörkare om dagar och kvällar.

Hur långt tar man sig på en laddning av batteriet?
– Det är mycket som spelar in såsom personens vikt, lufttryck och väder och vind, samt vilket underlag man cyklar på men allt från 2 till 10 mil beroende på vilken cykel och prisläge du väljer, säger Jonas. Att ta cykeln till jobbet om man har ett par mils resa är alltså inte en dum idé. Ta laddaren med dig och ladda batteriet under dagen så tar den dig definitivt samma sträcka som bilen annars hade gjort.

Vem är det som köper en elcykel idag?
– Alla svarar Jonas. Många väljer att köpa en elcykel istället för en extra bil eller moped. Du tar dig fram otroligt lätt oavsett om du bara ska till affären i snabbt ärende eller kanske har någon mil till jobbet. Det är ett bra och miljövänligt val. Även pensionären är glad i elcykeln, vi har ett helt gäng glada pensionärer som köpt sina elcyklar här och som nu kan göra spontana utflykter och ta sig fram och tillbaka på ett helt nytt sätt.

Jonas spår en ljus framtid för elcykeln och ser en explosionsartad försäljning under 2014, han hälsar alla hjärtligt välkomna på ett besök på Jockes Cykel och Sport i Åhus och INFO-Bladet tackar för en otroligt rolig upplevelse.

Text: Linn Åström
Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelLu Café – en oas mitt i Kristianstad
Nästa artikelSäg det med en blomma