Lars Olsson började jobba som polis i Hässleholm i slutet av 1950-talet. Då hade polisen inga egna arrestlokaler, utan lånade av P2.
Det fanns bara en polisbil på den tiden, som de bara fick köra från stadsgräns till stadsgräns. En sträcka på knappt fem kilometer.
– Det var ganska trist att hålla på med bilpatrullering.
Ibland uppstod det problem när de skulle forsla någon till arresten och polisbilen var upptagen med något annat.
– Antingen fick vi anlita taxi, eller hålla kvar de gripna på stationen tills polisbilen blev ledig, säger Lars.
Sedan 92 har Lars varit kriminalkommissarie i Hässleholm. I mer än 30 år har han arbetat med olika utredningsuppdrag och han har även tillhört länsnarkotikaroteln. Det har varit många minnesvärda händelser och erfarenheter men en av de saker han minns bäst är en stöld han klarade upp i Perstorp.
– En äldre herre blev på 70-talet bestulen på sitt livsverk, en mycket värdefull myntsamling. Vi fick tag i tjuvarna och återställde samlingen till den gamle mannen.
Eller den gången när han blev uppringd av norsk radio för att bli intervjuad om den fruktade död en lantbrukare mötte i näbbarna på vildsinta tjädrar. Med en så lång karriär som Lars bakom sig kan man inte undgå att vara med om märkliga händelser. Här i INFO-Bladet kan ni läsa ett par av dem.
Text: Petra Horning
Det är detaljerna som räknas
Hässleholm
Kriminalinspektör Lars Olsson löste fallet med en 67-årig sjukpensionärs stulna myntsamling, tack vare att 67-åringen själv har ett öga och minne för detaljer.
De två tjuvarna studerade kallt 67-åringens rutiner i flera dagar innan de slog till, mitt på ljusa dagen, sedan 67-åringen själv cyklat till Perstorp för att handla. 67-åringens syster, som befann sig i ett annat rum i huset, hörde när en av brottslingarna öppnade skåp och lådor men trodde att det vara 67-åringen som redan återvänt.
När 67-åringen kom hem anmälde han genast stölden av sin myntsamling, som han uppskattade till ett värde mellan 60 000 och 70 000 kr. Han gav detaljerade beskrivningar av stöldgodset till polisen. Ett defekt kopparmynt, ett fingeravtryck på en sedel och några streck på en annan.
Polisen höll ögonen öppna på myntmarknaden och efter ett par försäljningar, en i Jönköping och en i Borås, fick de upp ett spår. Två misstänka ringades in och Kriminalinspektör Lars Olsson åkte upp till Halmstad för att arrestera de skyldiga.
67-åringen fick tillbaka sin samling tack vare sin detaljerade beskrivning av mynten och polisen gjorde ett jobb som är guld värt.
En höna av en… tjäder?
Hässleholm
De nordiska språken är lika varandra i mångt och mycket men ibland blir det ändå fel.
1994 blev kriminalkommissarie Lars Olsson i Hässleholm uppringd av den norska riksradion. De ville ha med honom i ett program för att diskutera en svensk lantbrukares tragiska död. Kriminalkommissarien blev lite fundersam över det norrmännens stora intresse för händelsen. Inte kunde det vara så spännande att höra om en man som blivit ihjältrampad av sju ungtjurar?
Bara minuterna innan programmet skulle sändas fick kriminalkommissarien reda på att även en fågelexpert skulle delta i diskussionen.
– Fågelexpert? Men det handlar ju om tjurar, utbrast han.
Då uppdagades misstaget. Norrmännen trodde att det var sju ilskna tjädertuppar som dödat mannen från Hörja. Allt är egentligen den norska nyhetsbyrån NTBs fel, där en medarbetare översatte ordet ”tjurar” med ”tiurer”. Därmed spreds nyheten om de livsfarliga svenska tjädrarna som stångade och sparkade ihjäl en människa.