Roland Cronkvist- Globetrottern från Lönsboda.
Thommy Bergholts har mött Roland Cronkvist i ett InPåLivet-reportage.
I vår serie om möten med intressanta profiler möter vi denna gång Roland Cronkvist ifrån Lönsboda.
Vi träffas i Rolands lägenhet mitt i Lönsboda. Lägenheten är fylld av souvenirer från världens alla hörn. Det går inte att missta sig på Rolands intresse när man hör hans berättelser från sitt sjuttioåriga liv.
Det stora intresset är, och har i hela livet varit att resa. Roland har besökt 117 länder!
Då har han inte räknat de länder han rest igenom för en dag, eller övernattat i för att byta färdmedel.
Jobb på Volvo.
Roland är född i Gylsboda, strax utanför Lönsboda. Det stora intresset i skolan var geografi och intresset har bestått hela livet. Som fjortonåring började Roland arbeta på bageriet i Gylsboda, men efter några år sadlade han om och började arbeta på verktygs-avdelningen på Färe Fabriker i Lönsboda.
Han fick reda på att man kunde tjäna det dubbla om man fick jobb på Volvo i Olofström. Sagt och gjort. Han åkte ner till Olofström och presenterade sig och kunde omedelbart börja som verktygsmakare på Volvo.
Gripsholm.
De flesta Medelhavsländerna var redan avverkade när Roland började på Volvo. Nu hade han bättre lön och mer pengar över till resor. På sextiotalet gjorde han ett flertal resor till Thailand.
En dag fick han tips om att man kunde få se stora delar av världen om man följde med en passagerarbåt. Så blev det. Han och en kompis åkte upp till Göteborg och Svenska Amerikalinjens kontor. Det behövdes diskare och pentrybiträde på självaste lyxkryssaren Gripsholm och kompisen Dennis och Roland anställdes omedelbart.
Diskade i Harlem.
Nu följde några år med upplevelser från hela världen. En period på tre månader var de båda kompisarna bosatta i New York, där de diskade på en restaurang i Harlem. Det fortsatte med kryssningar till Väst-Indien.
Roland berättar om när de kom till Curacao stod taxibilarna på rad för att föra hugade besättningsmän till Campa Legro som var en bordell. Här låg stora tank- och lastfartyg och när Gripsholm lagt till var det snart kö till bordellen och Gripsholm tömt på sin besättning.
”Tjugofem kryssningar har jag gjort bara i Väst-Indien,”
säger Roland och minns tillbaka på tiden med Gripsholm.
Åt mask i Borneo.
Innan Roland mönstrade av Gripsholm hann han med både Asien och Afrika runt. Han har passerat ekvatorn ett flertal gånger och han har ätit masksoppa i Borneo. Han har sett slummen i Bombay där fattiga familjer bodde på gatan.
Stora skabbiga råttor sprang omkring och försökte ta de orkeslösa och magra barnen.
Roland och hans sjömanskompisar lämnade genom en sjömansprästs försorg gåvor i form av pengar till hjälp till dessa arma människor.
” Det var det värsta jag sett. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaks,” säger Roland.
Roland berättar om de fyra år som han arbetade på
kryssningsfartyget Gripsholm.
Såg Fidel Castro.
Efter att ha mönstrat av Gripsholm varvade Roland arbetet på Volvo med att resa. Nu ville han se Cuba. Han och en kompis tog flyget och hamnade i Havanna. Här hade han turen att på Revolutionsplatsen i Havanna få se och höra självaste Fidel Castro och frihetskämpen Che Guevara hålla ett gemensamt tal.
Den senaste resan gick till Kina, ett land som Roland inte hade besökt. Här ifrån kom han hem för ett par månader sedan.
Jag frågar Roland hur han har råd till alla dessa resor. Svaret är enkelt säger han. ”Jag varken röker eller super och lägger pengarna på resor istället.”
Några andra intressen finns dock. Roland samlar både gamla vykort och mynt. Framför allt är det mynt från Karl den elftes tid som intresserar.
Det är ingen större idé att fråga, eftersom jag anar svaret. Men jag ställer ändå frågan om vilka framtidsplaner som hägrar för en man i Rolands ålder.
”Resor, resor och åter resor,” svarar Roland och ler. ”Jag är en glad prick som älskar att resa. Jag har ett motto som följer mig genom livet, och det låter så här. Ta inte livet för allvarligt. Du kommer ändå aldrig levande ur det.”
Med de orden klingande i öronen lämnar jag Globetrottern från Lönsboda.