I mitt letande efter intressanta personer har vägarna denna gång fört mig till Mörrum. Jag kör vägen förbi Gillabro och är snart framme vid huset på Mossvägen. Jag är på väg att besöka en äkta amerikan. Det är Tim Chase som är föremålet för mitt intresse denna kväll och när jag svänger in på uppfarten till Tims hus funderar jag på hur jag skall lägga upp mina frågor till en sådan person.
Tim välkomnar mig på bredaste amerikanska och efter att ha följt med på en promenad för att rasta Jack Russel-hundflickan slår vi oss ner i köket i den rymliga villan. Tim bjuder på iskallt vatten, västerbottenost och ett fantastiskt surdegsbröd som han har införskaffat på Österlen.
Från känd familj Tim som har hunnit med att bli en bit över de femtio berättar om sin barndom i San Fransisco, Kalifornien. ”Egentligen är Chase-familjen riktiga yankees. Mina förfäder invandrade från England till Massachusetts Bay i början av 1600-talet. Det blev en känd familj. En av mina förfäder startade världens största kopparoch mässingsfabrik, Chase Brass & Copper Company i delstaten Connecticut”, säger Tim med viss stolthet i rösten. Pappan hamnade så småningom i det varma Kalifornien, strax norr om San Fransisco och började en karriär som aktiemäklare.
Med cykel över Golden Gatebron Tim skär upp en rejäl surdegsskiva och med västerbottenosten i högsta hugg berättar han engagerad om hur det var att växa upp i den på sextiotalet begynnande hippiekulturens vagga. ”Jag och min fem år äldre bror hade en trygg och bra uppväxt”, säger han mellan tuggorna. Jag var med där rock´ n rollen föddes”, säger Tim och berättar att han som tonåring i blommig skjorta, långt hår med ringliga flätor cyklade de fyra milen från staden Ross till San Fransisco för att se Janice Joplin eller Fleetwood Mac uppträda. Som hämtad ur en sextiotalsfilm ser jag för min inre blick Timf cyklande över Golden Gate-bron i sin flower-power dress för att besöka Haight- Ashbury, den stadsdel där det mesta hände. Med det långa håret fladdrande i vinden, egentligen alldeles för ung för den drogkultur som växte fram.
Hot om jordbävningar
”Jag blev satt i privatskola i Pebble Beach, där jag framför allt annat lärde mig vad respekt, arbetsmoral, tolerans och uppförande betyder”. I Kalifornien har alltid öppenhet och tolerans gällt för människorna som bor där. Gaykulturen har ett starkt fäste, öppenheten är stor. I sådana miljöer växer olika rörelser fram. Protesterna mot Vietnamkriget hade sin grogrund här, universitetens kreativa miljöer skapade som exempel Silicon Valleys framgångar inom IT-området. Ur denna kokande gryta formades Tim till en öppen, kreativ innovatör. Tim berättar om hur människorna i norra Kalifornien lever under ett ständigt hot om jordbävningar, men beskriver att det finns en stillsam och lättsam attityd till detta. Tim som 1989 var inblandad vid lanseringen av Absolut Vodka i USA upplevde vid denna tid en av de kraftigaste jordbävningar som drabbat området.
”Vi satt och drack Champagne och åt ostron medan vi såg baseballmatchen mellan Oakland och San Francisco. Mitt i nationalsången böljade marken under oss. 7,2 på Richterskalan, 58 döda var resultatet. En otäck upplevelse”, minns Tim men förklarar att folk ändå tog allt med ro, så som man kanske måste ta det med hotet ständigt levande upp på.
Förälskad i vin
När Tim väl hade fallit för den vackra au-pairflickan från Asarum var det tänkt att de bägge nyförälskade skulle skaffa sig ett hus norr om Golden Gate-bron. Huspriserna hade rusat i höjden och paret fick ge sig norrut och hamnade i de världsberömda vindalarna. Tims nya passion tog fart. Han blev fullkomligt förälskad i detta hantverk som kallas vinmakeri. ”Jag jobbade på kända vingårdar som Falcon Crest, jag jobbade som vinskribent, reseledare, vininköpare åt hotell och restauranger och hällde upp vin till berusade turister”, säger Tim och berättar ingående om alla de kunskaper om vin och matkultur som han skaffade sig under dessa intressanta år.
Till lagomlandet
Den nittonde november 1992 flyttade Tim och hans höggravida hustru till Sverige. De sålde allt de ägde och med fickorna fulla med dollarsedlar hamnade de i svärföräldrarnas hus i Asarum.
Dollarhögen ökade rejält på grund av turen att just den dagen föll kronan med nästan tjugo procent. ”Ibland har man tur”, ler Tim men kommer också ihåg att det kändes som om han hade hamnat i världens dyraste land. Nu var det dags att lära sig svenska språket och Tim hamnade på Väggaskolan i Karlshamn. Tim lärde känna rektorn och vågade sig på att fråga om skolan hade nytta av en äkta amerikan. ”Yes”, sa den överrumplade rektorn som var smickrad av att ha lärt känna en alldeles äkta amerikan. Det var ju inte var dag man såg en sådan på Väggaskolan.
Plötsligt var Tim engagerad som lärare i engelska och nu följde många år av deltidsjobb, projektjobb på olika instutioner och skolor i länet. Det amerikanska entrepenörsskapet fick luft under vingarna och Tim fick nytta av sina kunskaper om vinets värld. Det ena projektet avlöste det andra. Det var allt från turismutbildningar till vinprovningar. Events av olika slag arrangerades, vinkällare startades i Karlshamn, vinresor och inspirationsresor arrangerades både till Italien och till Kalifornien. Inget var främmande för den initiativrike Tim.
Avsaknad av matkultur
Tim upptäckte ganska snart att det inte var lika lätt att vara entreprenör och kreativ skapare i Sverige som i USA. ”Jag fick Lagom, Jante och den svenska avundsjukan som mina största fiender”, säger Tim med ett stäng av besvikelse i ögonvrån. ”Jag försöker sprida kunskaper om mötet mellan mat, dryck och människor. Men det finns ingen matkultur att tala om i Blekinge”, säger Tim och sticker ut hakan.
”Ett av de projekt jag är mest stolt över var när jag blev anlitad som projektledare för en utställning i Hässleholm. Det handlade om hur man åt och drack i dåtida Pompeji. Jag besökte vingårdsbönder utanför Neapel, föreslog inköp av både vin och råvaror till utställningen”. ”Jag är nog en bland de som kan mest om vin i hela Blekinge”, säger Tim utan att darra på manschetten.
Uttalandet vittnar om att själförtroendet har han i alla fall ändå inte tappat även om motgångarna ibland har varit svåra.
Felbehandlad
En motgång som har tagit hårt är när Tim 2003 opererade sin fot för en nervåkomma. ”Jag blev felbehandlad och kommer aldrig mer att bli helt återställd. Jag har ont för varje steg jag tar”, säger Tim och berättar att han för en process med myndigheter om ersättning.
Allt detta gör att Tim inte kan arbeta fullt ut, utan är tvingad till att ta det lugnare än vad han egentligen vill. Men ändå är livsglädjen där. ”Jag älskar att prata om livsnjutningar, om mat, vin och människor i samspel. Jag är lite av en stand – up komiker, tycker om att framträda och ge av mig själv. På vägen ut får jag några kloka ord av Tim att fundera över – hans livs motto – ”Nothing great is ever acheived without enthusiasm För oss mindre kunniga i engelska. ”Inget stort har någonsin uppnåtts utan entusiasm.” Så säger yankeen som hamnade i lagomlandet Sverige, då jag tackar för surdegsbrödet och västerbottenosten, samt för en trevlig pratstund.
Text och foto: Thommy Bergholts
InPåLivet-reportage
Vi får möta och lära känna flera unika
personer i denna serie av InPåLivet-reportage.
Reportage text och bild:
Thommy Bergholts
Till INFO-Bladets läsare
Om du som läsare vet någon
intressant person att skriva om,
kontakta tidningsredaktionen
eller Thommy Bergholts direkt
via
thommy.bergholts@telia.com
Hemsida: www.bergholts.se