Karlshamn
För månadens biltest, beger jag mig till Eric Johansson, återförsäljare för Toyota i Karlshamn, för att där hämta ut Toyotas nya C-HR. Modellen som jag ska testa är 1,2 Turbo med fyrhjulsdrift, men finns även som hybrid.
Man har ju läst från övriga tester att C-HR formmässigt kallats en vilde i branschen. Men i mina ögon är det en framtidsdesign, bilen ser ju faktiskt ut att vara i rörelse även när den står still.
När jag sätter mig i bilen för en sedvanlig genomgång av spakar och reglage, så får jag en ”jag är hemma” känsla. Designen med blå kant som går från dörr till dörr ger ett mysigt ljus. En 8 tums skärm med samma blå belysningen förstärker inramningen. SR Blekinge är installerad och ljudet med ett JBL system (JBL är ett amerikanskt ljudföretag som grundades 1946 av James Bullogh Lansing. )
C-HR är en ny bil i Crossoversegmentet, med högt insteg känns det som en mindre suv. Automatlåda är standard, det är även Toyota Safety sense med aktiv farthållare och autobroms som upptäcker både bilar, men även fotgängare innan någon skada är skedd.
Dagen för testet visar sig inte vädret sig från sin varmaste sida precis. Därför är det en underbar känsla att känna behaglig värme från ratten. Jag har inte ens kommit från Tubba Torg innan värmen ger sig tillkänna. Jag kör in mot stan för att ta lite bilder på torget. Jag tittar runt för att ta in interiörskänslan och den känns genomarbetad. Mysig, rejäl och väldigt funktionell, dörrsidorna med diamantrelief känns häftig. C-HR lurar ögat något, dem vågade linjerna gör att bilen exteriört ser mindre ut än känslan man får när man väl kommit in i bilen, som faktiskt är hela 436 cm lång. Väl nere på torget drar bilen genast till sig flanerande folk. Man tittar och begrundar de utstickande baklamporna och dem enorma strålkastarna röner stor uppmärksamhet. Precis som jag, gillar Karlshamnsborna som råkar vara på torget att bilen är fräck, utstickande men väldigt mysig att sitta i. Jag passar på att prova baksätet, som i första anblicken kan se lite mindre ut, men med förarstolen i det läget jag kör den i så får jag fullgott utrymme. Även takhöjden känns bra då det börjar ”falla” först efter baksätet.
Vidare från torget kör jag sakta ner mot Piren. Då är det dessvärre antagligen inte jag som är anledningen att folk vänder sig om och tittar lite extra, utan helt enkelt den nya tuffa, något utstickande designen på nya Toyota H-CR. Jag kör upp mot E22:an och beger mig denna gång söderut. Jag har en tom tvåfilig motorväg framför mig och accelererar och det drar sannerligen iväg. Motorljudet som de flesta anser vara en viktig faktor är även denna gång förvånande tyst, jag kör i ett streck ner till Sölvesborg och bilen känns väldigt behaglig att köra. Väl framme i Sölvesborg svänger jag av och får tillfälle att backa. Direkt byts radiopanelen på skärmen till en real backkamera med en fantastisk skärpa.
Tillbaka på Tubba Torg får jag erkänna att om man nu kan bli lite småkär i en bil så är det den känslan jag har för Toyota C-HR. Det är en bil som jag varmt rekommenderar till er som gärna vill ha en SUV, men inte så stor som övriga SUV-segmentet.
Text & Bild: Magnus Kajrup
FAKTA: TOYOTA C-HR
Motor:
Bensin. Tvärställd 4cyl Turbomotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja.
cylindervolym 1 182 cm3. Max effekt 116 hk (85 kW) vid 5 600 r/ min, max vridmoment 185. Nm vid 1 500-4 000 r/ min.
Kraftöverföring:
Motor fram, AWD Fyrhjulsdrift. Multidrive S Automatväxellåda med sekventiell växlingsmöjlighet.
Fjädring/hjulställ:
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med dubbla triangellänkar.
Styrning:
Kuggstångsstyrning, Elektrisk servostyrning EPS(Electric Power Steering), Vänddiameter, m på hjul: 10,4.
Bromsar:
Framhjul: Ventilerade skivor, Bakhjul: Solida skivor.
Hjul:
Fälgar: 17”x6,5J, 18”x7J. Däck: 215/60R17, 225/50R18. Reservhjul ersatt av reparationskit.
Mått/vikt (cm/kg):
Längd: 4360mm, Bredd: 1795mm, Höjd 1565mm. Tjänstevikt, min-max, kg: 1560-1585. Totalvikt, kg: 1930. Dragvikt, kg: 1100.
Garantier:
Nybil 3 år eller 10 000km. Vagnskada, ytrost och lackskada 3år och rostskydd 12 år.