Tina Martinsson som är Leg. Distriktssköterska och Barnspecialistsjuksköterska på Läkarhusets BVC berättar att hon började arbeta på sin arbetsplats förra året och var då inte helt nöjd med miljön i väntrummet som bestod av vita väggar och någon enstaka tavla på väggen.
Hon ville skapa en välkomnande, stimulerande och mysig miljö för familjerna och hennes chef gav henne i princip fria händer till att göra en föränd-ring. Genom att göra projektet till något lokalt blev det något positivt för både BVC och
esteterna på Väggaskolan. BVC fick mer ombonat väntrum och eleverna fick visa upp sina kunskaper.
– Tanken med målningen är att använda motivet som en del i språkscreeningen som vi gör på BVC. Därför hade jag önskemål om att det skulle vara djungeltema, vatten och djur som barnen känner igen och kan benämna, berättar Tina Martinsson. Hon tog även hjälp av en tjej som studerat neuro-design som hade bra koll på hur färger påverkar oss.
Med temat djungeln och utvald färgskala valde esteteleverna i ES18 själva motiv som de skissade fram, först enskilt och sedan tillsammans. Eftersom färgskalan ska vara för små barn och även barn med speciella behov användes lugna, jordnära färger för att inte stressa barnen. Carina Hedén som är lärare valde ut några färger och sedan blandade eleverna fram vissa färger. Eleverna upp-täckte att de fick några färger som inte gick att blanda med varandra vilket gjorde projektet utmanande.
Carina Hedéns elever i ES18 tycker att det var spännande att få göra väggmålningar till en offentlig plats. Men de hade lite prestationsångest för man vill ju att det ska bli bra. Projektet drog även ut på tiden och det gjorde det lite överväldigande. De tyckte att det var kul att få lägga ner tid på något som visar vad Väggaskolans estetelever arbetar med. Eleverna blev nöjda med resultatet och de tycker att känns bra att ha gjort något som kan glädja och underhålla barnen och deras föräldrar. De tycker att det var uppfriskande i början att få vara någon annanstans än på skolan att måla. Det var även kul att möta en publik och de fick jättebra respons av de som kom och besökte BVC. En elev säger att det skulle vara kul att få planera och göra ett friare projekt med eget tema. Eftersom eleverna bara kunde måla en förmiddag i veckan tog projektet nästan en termin att utföra men responsen på slutresultatet är över förväntan, inte bara från familjerna utan även från övriga patienter och all personal i byggnaden.
– Mitt mål är att barnen tydligt ska känna att detta inte är ett sjukhus utan att det ska kännas trivsamt att vara här, hälsar Tina Martinsson.
Genom deras Facebook sida ”BVC Läkarhuset Karlshamn” kan man se fler bilder och få barnrelaterad information såsom om mammaträningar och babymassage.
Text: Veronica Palmgren
Foto: Veronica Palmgren & Tina Martinsson