Karlshamn
Torsdagen den 1 mars var det vernissage för en ny sorts utställning på Karlshamns Museum, nämligen om utvandring.
Utställningen uppstod genom ett samarbete mellan museumet och projektet Myway.
Myway är ett projekt som drivs av Schvung och vänder sig till arbetssökande som vill göra förändring i livet. En grupp personer får möjlighet att utveckla sig och sin stad tillsammans med andra. Myway är ett framgångsrikt koncept och deltagare har gått sin egna väg vidare till anställning, studier eller eget företagande.
Tristan Saraldor, Hanan Alrayes och Magnus Johansson är tre av deltagarna ifrån Myway som hoppade på Karlshamns Museums undersökning om hur man kunde locka nyanlända att besöka museumet.
– Vi funderade en hel del på vad vi skulle kunna ha på utställningen och upptäckte att temat utvandring saknades på museumet. Efter det har vi letat efter saker på museumets vind som var tidstypiska för 1800-talet, berättar Magnus.
Deltagarna fick en yta på museumet som dom inredde efter hur det kunde sett ut på den tiden på 1800-talet då man utvandrade från Sverige.
Inspirationen är hämtad från bland annat Wilhelm Mobergs berättelse om Utvandrarna Karl-Oskar och Kristina och deras resa till Amerika. Tanken är ju att även locka nyanlända till utställningen som också ska ge en inblick i Karlshamns historia om hur det såg ut förr och hur det ser ut nu.
– Vi har skrivit informationsblad på både svenska, engelska och arabiska, säger Hanan.
– Utställningen har fokus på människor, och inte vad man hade på den tiden utan vad man lämnade när man utvandrade, nämner Tristan.
Museumet har fått många frågor kring utvandringen och eventuella fartyg från Karlshamn. Vissa har hävdat att det inte alls seglat några fartyg med emigranter direkt från Karlshamn till New York, men så är fallet. Efterforskningar har lett till andras efterforskningar. Främst är det Gunvor Persson från Sölvesborg som forskat och bloggat om amerikafarare. Gamla annonser och tidningsartiklar är viktiga källor.
I Boken från Wilhelm Moberg seglade de med briggen Charlotta, just det fartyget har dom inte kunnat återfinna. Men andra fartyg som Amalia Maria, Superior, Näcken, Nepturnus, Cambria, Blohm och Magda ska ha kopplingar till Karlshamn.
Bengt Norman, museumets ordförande berättar att han tror att utställningen kommer finnas kvar året ut att besöka och då även kunna beskådas under exempelvis Kulturnatten.
– Förhoppningsvis blir det en permanent utvandrarutställing på museumet i framtiden, avslutar Bengt.
Text & Bild: Daniel Sverkersson