Karlshamn
Genom en ingång i Frivilligaberget bakom polisstationen träffas lottakåren i Karlshamn, liksom andra frivilla försvarsorganisationer. Genom gångar och stora dörrar, djupt in i berget har de sina möten och träffar.
En för e detta ledningscentral med kök, sängar, toaletter och nödutgångar. Allt för att kunna överleva om något skulle hända vårt land. Här samlas en grupp kvinnor som är oerhört engagerade i samhället och i vad som skulle behövas av lottakåren sett till landets försvar, krisberedskap och social oro i samhället.
Kåren i Karlshamn är en del av den svenska kåren som idag består av cirka 123 kårer. I stort sett alla lottor är medlemmar i en lokal kår och dessa ingår i Riksförbundet Sveriges Lottakårer. Detta grundades 1924 under namnet Föreningen Stockholms Landstormskvinnor.
Medlemmarna består av kvinnor som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle. En del klär sig i sina uniformer, medan andra kommer klädda i jeans. Som medlem väljer man själv hur mycket tid och engagemang man kan och vill lägga.
Idag ligger medlemsantalet för kåren i Karlshamn på ca 65 stycken lottor från Karlshamn, samt några från Sölvesborg och Ronneby. De träffas varje tisdag i bergsrummet och har möten, temakvällar, förbereder kommande event och fikar. Det är inte bara utbildningar och informationsträffar. Det bjuds på skoj och flärd också!
Just att träffas varje tisdag är något som är unikt för Karlshamns Lottakår. Gemenskapen är en punkt som man håller hårt vid. Att alla är lika och ingen ska känna sig annorlunda. Ens position och placering i föreningen och kåren är en ärofylld plats. Vad var och en gör på vardagarna spelar ingen som helst roll.
När man tittar på Lottakårens vårprogram så ser man ett fullspäckat schema med allt ifrån föreläsningar om drogproblemen i Karlshamn, kårstämma, vinprovning och genomgång av hjärt- lungräddning. En härlig blandning av utbildningar, information och jippon!
Lottakåren deltar årligen i hjälpinsatser runt om i landet. De olika grenarna inom kåren har sina egna områden. Krisberedskap, försvarsmakten, Frivilliga Resursgruppen och så vidare. Alla har olika uppgifter och olika områden som de fokuserar på. Kåren arbetar tillsammans med försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och utbildar och deltar i övningar och sammankomster. I dag söker man efter kvinnor som vill utbilda sig till fältkockar och stabsassistenter till hemvärnet.
Under besökt nere i berget hos Karlshamns Lottakår, stod hjärt-lungräddning på agendan. Vissa av lottorna hade gjort detta innan och andra var helt nya på området. Johanna, som höll i utbildningen, kom ifrån Civilförsvarsförbundet och visade hur man skulle gå till väga. Hon förklarade även hur man ska gå till väga, i vilken ordning man ska använda de olika momenten och att man måste kunna förstå räddningen i fullo för att kunna tillämpa den.
– Hjärt-lungräddning är en kunskap som vi vill kunna, men inte behöva använda, säger Johanna.
Lillemor har varit lotta sedan 1971. Idag är hon enbart kårlotta men hon har tidigare varit väldigt engagerad på olika håll.
– Det bästa med lottakåren är gemenskapen. Förr fanns det något som hette krigsplacering och då träffades lottor från kårer runt om Sverige på olika övningar. Roligt att kunna hålla kontakten på ett sånt sätt.
Som lotta har man sin hemkår men är välkommen till vilken som helst runt om i landet. Kåren är inte bara en organisation riktad på försvar och landets säkerhet. Det är en förening där människan kommer först och gemenskapen är viktigast.
Text & Bild: Johanna Andersson Lindbom