– Allting är levande. Så börjar Hivshu sin föreläsning om inuiternas historia och levnadssätt. Hivshu, som själv är född i Siorapaluk på Grönland, hade under litteraturfestivalen Berättarkraft en föreläsning på Karlshamns bibliotek.
Över 65 personer kom till biblioteket i Karlshamn för att lyssna på Hivshus historia. Tyvärr fick inte alla plats och ett flertal personer fick vända i dörren. Under föreläsningen visar Hivshu bilder och filmer men även musik som han själv komponerat.
När Inuiterna ”upptäcktes” av européerna så fick de en mycket negativ bemötan, så som det ofta var när européerna ”upptäckte” andra folk. Inuierna ansågs vara barbarer som aldrig skulle kunna bli civiliserade. De sågs som djur som inte kunde tänka. Än idag är Grönland, där de flesta inuiter bor, en Dansk koloni.
Inuiterna är ett naturfolk vilket betyder att de bland annat känner en väldigt stark koppling till naturen. Deras förfäder återföds som djur och man måste därför respektera djuren. De ser människan som lägre i rang än djuren och Hivshu drar en koppling till dagens samhälle.
– Vi människor respekterar inte varandra, vi fruktar varandra. Det gör inte djuren så för oss är djur den högsta varelsen.
Han berättar även att människan är en del av allt, en del av ett system. Idag behandlar vi världen som om vi var ensamma men det är vi inte. Vi delar universum med andra varelser. Han förklarar hur livet inte har någon början och inget slut. Kroppen har det, men inte livet. Kroppen kommer återgå till att bli en del av jorden, men livet fortsätter.
På Grönland, som är täckt av is till 80%, bor det cirka 56 000 personer. De bor längs kusten. Om man jämför Grönland mot Europa så sträcker sig Grönland ungefär från Luleå ner till Rom, det är alltså en mycket stor ö.
Föreläsningen var en del av litteraturfestivalen Berättarkraft 2019.
Text & Foto: Emma Selan