Upp emot femtio personer kom under kvällen den 27 mars till Lokstallarna i Karlshamn för att lyssna på Eric Bergström berätta om sin ångestproblematik och hur han lyckades att ta sig ur det.
– Sträck upp en hand om du någonsin varit rädd för vad andra ska tänka och tycka om dig, börjar Eric. Alla i publiken sträcker upp sin hand.
– Men vad händer när den känslan tar över vardagen? Det är då du har social ångest.
Föreläsningen fortsätter sedan med en metafor för vad social ångest är. Tänk dig att du ska springa 60 meter på idrottslektionen. Bara ett vanligt lopp på 60 meter. Skillnaden är att du har hinder på din bana. Du börjar springa och kommer fram till det första hindret. På hindret står det ”Vad ska jag säga?”. Du tar dig över det och sedan kommer nästa hinder, ”Hur kommer det att låta?”. Även detta tar du dig över och du kommer till det tredje hindret, ”Vad kommer de att tycka?”. Du tar dig tillslut över detta också och du är klar med loppet.
När du kommer fram inser du dock att alla redan gått vidare eftersom de var klara så långt innan dig. Det är så det känns att vara med i en konversation med social ångest. När du väl tagit dig över hindren och kommit fram till ditt svar har de andra gått vidare och börjat prata om något annat. Eric själv berättar hur hans problematik främst låg i att han stammade och att han tillslut insåg att det är bättre att vara tyst – för då hör ingen honom stamma. Flera olika incidenter där folk har skrattat åt honom leder fram till att han börjar isolera sig och flyr från situationer som känns jobbiga eftersom det känns skönt i stunden. Det tog ett tag tills han hittade ångestsyndromet Social Ångest, men när han väl hittade det så började han läsa böcker om det och kunde till slut börja utmana sig själv.
Föreläsningen varvas med övningar för att stärka sin egen självbild. Bland annat så ger han publiken en övning i att berätta något bra om sig själv för den man sitter bredvid.
En mycket bra och lärorik föreläsning som då och då kommer till Karlshamn och helt klart är värd att lyssna på.
Text & Foto: Emma Selan