Några minuters båtfärd från Karlshamns hamninlopp ligger den lilla ön Frisholmen, mer känd under namnet Kastellet. Sedan trettio år tillbaka erbjuder Teatersmedjan utomhusteater här under juli månad och så gör de även i år.
Det var en nyslipad version av Shakespeares klassiker En midsommarnattsdröm som hade premiär den 29:e juni med en fullsatt läktare och stående ovationer. Främst var det ensemblen som imponerade med sitt jämna skådespeleri regisserat av Ola Rydberg och deras förmåga att använda musiken som ett slags förlängd arm, som om instrumenten vore levande och talade. Musiken är komponerad av Eli Frankel och hans komposition förvånar positivt genom att gå från folkliga akustiska fioltoner till houseinspirerade beats och sedan till flerstämmig körsång.
Föreställningen tar sin början hos ett sektliknande sällskap som lever isolerade på ön i vad som förefaller vara harmoni. Två ungdomar som är förälskade försöker fly sektens bojor och ger sig ut i skogen. Publiken får följa med de unga och hamnar efter prologen på en ny plats på ön, i en skogsglänta där skogens väsen lever och förtrollar. Här blir det kärlek och lust åt alla håll och ett förväxlingsdrama tar form som lockar publiken till många skratt. Slutet ska vi inte avslöja men En midsommarnattsdröm är inte en av Shakespeares tragedier utan just ett sagospel där det mesta är möjligt.
Ensemblen består av 26 karlshamnsbor i åldrarna 16-70 år. Förutom att de älskar att stå på scen har de en annan sak gemensamt: kärleken till vad de kallar ”vår teaterö” på vilken de väljer att tillbringa hela sommaren. Viktor Johansson som spelar älvkungen Oberon gör i år sin 16:e sommarteater på Kastellet och säger att detta är hans årliga semester.
Och efter ett besök på Kastellet förstår man varför. Öns pampiga murar, mer än 400 år gamla, omsluter oss och det är som att stiga in i en lummig sagovärld. AAK:s skorstenar blir tillsammans med himlen och havet som kulisser och det enda som då och då påminner om verkligheten är ljudet av en puttrande motorbåt. Ön är som gjord för att spela teater på och inte minst för En midsommarnattsdröm som just utspelar sig en midsommarnatt i naturen.
Hur har ni bearbetat Shakespeares 400 år gamla manus för att det skall attrahera idag 2019? frågar vi dramaturgen Peter Elmers som svarar att de tagit bort en hel del förlegade referenser, delat upp långa monologer på fler personer och låtit fler kvinnor spela drivande roller. Elmers påpekar också att Shakespeare skrev för blandade samhällsklasser och att det därför finns någonting för alla i hans dramer.
Och Teatersmedjans version av En midsommarnattsdröm är verkligen för alla. Då de äldre skrattar åt ombytliga förälskelser roas barnen i publiken av älvornas magi och skönhet. Att dessutom ha picknick i det gröna under pausen och åka Vindskär tillbaks till kaj gör teaterbesöket till en helkväll med magi, musik och ljummen sommarvind.
Text: Charlotta Copcutt
Foto: Johan Jansson