I tidigare artiklar har vi berättat att det finns personligheter som inte klarar av jämlika relationer med andra. De krigar med dig hela tiden men gör det på ett dolt sätt så att du aldrig är säker på vad som händer mellan er.
Några av dessa tekniker beskrevs i förra artikeln och det finns många fler. De är viktiga att känna till så att du snabbare kan förstå vad som händer om du råkar ut för en sådan personlighet.
Så hur gör du om du märker att någon i din omgivning använder omogna relationella taktiker?
Det finns inget problem som kan lösas utan att man korrekt identifierar och adresserar det.
Bedöm handlingar. Försök inte gissa varför den andra gjort som han/hon gjort särskilt om det varit smärtsamt för dig. Du kan inte vara säker på deras motiv – och de är egentligen irrelevanta. Däremot kan du lätt tappa fokus från det du själv känner. Kom ihåg att tidigare beteende är den bästa prediktorn av framtida beteende.
Agera så fort du ser första tecken på att den andra använder omogna relationella tekniker. Det är lättare att behålla lugnet då och du får värdefull information utifrån deras reaktion.
Använd ”jag”-påståenden och var tydlig om vad du förväntar dig eller vill från den andra personen och om vad du ogillar. Acceptera bara direkta, tydliga svar. Om du inte får sådana, fråga igen. Fortsätt hävda respektfullt att det du lyfter är viktigt.
Acceptera inte några bortförklaringar. Om någon uppvisar skadligt beteende är deras ursäkter fullständigt irrelevanta.
Fokusera på det som händer här och nu. Manipulatorn kommer att försöka distrahera dig med sina taktiker. Fortsätt hålla fokus på hans/hennes problembeteenden. Acceptera inte deras försök att skuldbelägga dig. Fråga i stället vad de vill göra för att korrigera sitt beteende. Undvik fientlighet, provokationer och sarkasm vid konfrontationen.
Var redo för konsekvenser. Fundera i förväg på hur du kan skydda dig – om det är relevant.
Och sist men inte minst: gå aldrig med på något som kan skada din självkänsla och självrespekt. Om inte du tar hand om dig, vem ska då göra det?
Ekaterina Johansson, leg psykolog
Följ @igrow_psykolog på instagram.
Ställ frågor och föreslå teman.