Får du energi av att vara i en grupp eller känner du dig utmattad av sociala interaktioner?
Begreppen extroversion-introversion lanserades av psykologen C.G.Jung 1921 när han publicerade sin bok om psykologiska typer. Att extroversion-introversion-axeln finns i den mänskliga personligheten har sedan dess bekräftats många gånger genom studier inom olika psykologiska inriktningar.
Introverta personer dras till den inre världen av tankar och känslor, och extroverta till den yttre världen av handlingar och människor. Introvert lägger tid på att fundera på meningen med det som händer runt omkring, medan extrovert kastar sig in i händelseförloppet. Introvert får energi av att vara ensam, medan extrovert behöver andra och ”action” för att få energi. Introvert sätter högt värde på djupa relationer, och extrovert har många relationer som inte alltid är så djupa. Introvert behöver inte så mycket yttre stimulans och arbetar mest effektivt i lugn miljö utan distraktorer, medan extrovert gärna vill ha så mycket yttre stimulans som möjligt.
Jung menade att var och en av oss har båda mekanismerna – extroversion och introversion – inom oss; det är bara den enas eller den andras relativa dominans som bestämmer typen. Denna dimension interagerar med våra bakgrunder och övriga egenskaper, så det finns olika typer av introverta och extroverta.
Idag uppskattas 30–50 % av människor vara introverta – varannan eller var tredje person du känner är introvert.
Så hur kommer det sig att de flesta arbetsplatser och skolor framför allt är anpassade efter extrovertas behov – öppna kontorslandskap, grupparbete, krav på att trivas med att stå i centrum och att redovisa inför grupp? För att bli framgångsrika i yrkeslivet förväntas vi vara självsäkra och kunna sälja in oss själva. Samhället som sådant utgör utbildning i extroverta värderingar.
Introverta individer blir sällan erbjudna chefspositioner trots att de brukar vara noga och eftertänksamma. En intressant amerikansk studie har visat att introverta chefer ofta uppnår bättre resultat än extroverta chefer. Forskarna förklarar det med att introverta chefer är mer benägna att låta sina medarbetare utveckla sina egna idéer och stödjer dem i det.
För att utveckla våra talanger behöver var och en av oss befinna sig i en miljö som främjar vår utveckling. Vi behöver såklart kunna interagera med andra för att utveckla våra idéer och för att må bra, men det behövs en bättre balans i samhället. Att tillbringa tid ensam är väldigt värdefullt och ibland nödvändigt. Många framstående forskare, kreativa individer och andliga ledare är/var introverta.
Enligt samtida forskning är det nästan omöjligt att befinna sig i ett sällskap utan att instinktivt (och kanske omedvetet) härma majoritetens åsikt. Grupper är kända för att följa åsikter av den mest dominanta och karismatiska personen i rummet, trots att det inte finns något samband mellan mängden prat och graden av insikt/kvaliteten av idéer. Vi tenderar tyvärr dock att uppfatta dominanta och självsäkra personer som kunniga. Kanske följer du en person med de bästa idéerna i ett sådant sammanhang, kanske inte.
Ibland blandar man ihop begreppen ”introvert” och ”blyg”. Det är inte samma sak: en extrovert kan vara blyg, och en introvert kan vara framåt och säker. Men idag är många introverta blyga, d.v.s. rädda för att bli dömda, på grund av de ideal som marknadsförs via massmedia, samt på grund av samhällets inställning till introversion. Om du är introvert vet du att den skeptiska hållningen till de tystlåtna och lågmälda kan vara psykiskt smärtsam. Introverta tenderar att ha sämre självförtroende och vara mer sårbara för depressioner än extroverta.
Introvert kan lära sig att vara mer extrovert och vice versa. När du utmanar dig bortom begränsningarna av ditt temperament stärker du ditt självförtroende. Hur du ser på dig själv spelar också en stor roll i hur du mår.
Ekaterina Johansson, leg psykolog