Nja kanske inte men det skulle kunna bli så. Eftersom temperaturmätningen började 1756 och då mättes endast Stockholm så blir det en gissning vad hela Sverige haft.
I gamla noteringar kan man läsa att 1752 i Uppsala, som startade mätningar 1722, var sommaren lika varm som 1997 och 2002. Dock så var mätmetoderna annorlunda då man i modern tid mäter flera gånger under dygnet med maximi- och minimi temperaturer.
SMHI som observerat temperaturen sedan 1860 kan komma att utlysa denna sommaren som den varmaste men då ska man först ha med värmen som observerats i augusti också. I skrivande stund är fortfarande 2002 i medelvärde den varmaste sommaren som observerats och då gäller det juni, juli och augusti. Mellan 1-20 augusti så ligger medeltemperaturen i vårt område 4-5 grader högre än normalt. Man skriver också att det svenska temperaturrekordet är +38grader, uppmättes 1933 i Uppland och även i Mållilla 1947.
Sommarens stora diskussionsämne har varit hur lågt vattenstånd vi kan ha i Ivösjön. Det är inte någon brist på grundvatten för att man tömmer ut delar av en sjö som gjordes i sommar. En sjö på nästan 52 kvadratkilometer är svår att tömma. Men oroliga invånare har sett sina stränder bli mycket större och man undrar vad som egentligen händer. Enbart Nymölla Bruk tar ut strax under en kubikmeter per minut ur Skräbeån. Det är även de som reglerar vattennivån i Ivösjön och flödet i Skräbeån.
Troligen kan denna nivåförändring vara något som vi får vänja oss vid och det enda man vet är att sommar i Sverige med massor av sol och värme är helt underbart. Vi sparar resan till värmen och det strömmar hit turister som gillar Sverige om sommarn.
Passa på att vara ute och njuta av den varma tid vi har kvar för det finns möjligheter till rekord när det gäller vintern också. Nämnas bör att SMHI uppmätte -52,6° Vuoggatjålme den 2 februari 1966 (Norrland) och ingen vet vad som gäller kommande vinter.
Text & Bild: Patrik Lundin
Källa: SMHI och Miljöredovisning Nymölla Bruk