Var du en av de som var på föreläsning hos Bromölla Släktforskarförening i våras? Nu är det dags att tolka resultaten av DNA-testerna!
Allting börjar med dig. Är man intresserad av sin släkts historia är släktforskning kanske en intressant sak. Vi på INFO-Bladet blev inbjudna till föreningen för att se lite hur det går till. Här träffar vi Åke Karlsson och Inge Värmfors som är några utav dom som driver föreningen.
– Att släktforska blir allt mer populärt och fler och fler gör det eftersom det har blivit så mycket enklare. Till en början bör man skaffa ett eget program som exempelvis Min Släkt, som är ett enkelt, billigt och bra support om man kör fast. Här kan man skriva in all sin forskning efter hand, lägga in sig själv, sina far -och morföräldrar och så vidare, just för att det inte ska upplevas svårare att nysta ut, säger Inge och fortsätter.
Sedan registrerar man sig på webbaserade program som till exempel Ancestry, Family Tree eller My Heritage där miljontals andra människor släktforskar, där har man tillgång till kyrkoböcker i en digital databas att söka upp information ifrån. När man sedan ska lägga in trädet hos Ancestry, Family Tree eller My Heritage så tar man ut en Gedcom-fil från Min släkt och laddar upp den i t.ex. Ancestry.
Varför ska man ha 2 träd?
– Min släkt är originalet och Ancestry är kopian. I Min släkt kan jag lägga in upp-gifter som är konfidentiella. Det kan t.ex. röra sig om uppgifter som inte är officiella för allmänheten, nämner Inge.
Det händer att man inte kommer vidare i forskningen på grund av att vissa inte har ett släktträd registrerat eller händelser som emigration, då kan det vara svårt att koppla ihop släktbanden.
Inge visar oss DNA matchningar på Ancestry, där folk har låtit sig topsas i munhålan och sedan skickat in detta för analys, detta har sedan registrerats i databaser så att alla har tillgång till det när man släktforskar. På detta sätt har DNA forskningen lyckats hitta sambandet hur man är släkt. Inge har lyckats hitta flera som har koppling till honom i bland annat USA genom detta.
– Därför finns det en koppling till DNA forskningen och den traditionella släktforskningen numera. Det kan dock vara så att alla inte vågar topsa sig för att få reda på känsliga händelser i släktingars liv, berättar Åke.
Den 22 oktober kl 18.00 är alla som är intresserade av att få reda på resultaten av DNA proven välkomna till Kulturpunkten då Släktforskarföreningen håller en uppföljning av detta.
Föreläser gör Niklas Hertzman som är ansvarig för Arkiv Digital i södra Sverige. Här kan man ställa frågor och få tips.
Föreningen kommer dessutom hålla ytterligare en föreläsning i slutet av november, om att hitta det förbjudna. Under denna kvällen kommer man få tips om möjligheter för att komma vidare i släktforskningen. Man får ganska snabbt svar på uppgifter om förfäders namn, när de föddes, var de bodde och dog. Men man undrar hur deras liv såg ut, kanske har man någon med kriminell bakgrund i sin släkt. Det är då fängelse-arkiven och domböckerna kan vara en guldgruva för släktforskare.
Den föreläsningen kommer ske den 26 november kl 18.00, alla som är intresserade är välkomna!
Är man intresserad av att bli medlem i föreningen kan man kontakta Inge Värmfors på mail: inge.varmfors@telia.com
Text: & Bild: Daniel Sverkersson