I arla morgonstund steg 52 förväntansfulla medlemar på bussen som skulle ta dem ut på en tur, vart det bar var det ingen som visste.
Man hälsades välkomna ombord av Bengt Nilsson som endast kunde informera om att färden startade västerut, som den gjort för många under seklens gång.
Efter en färd genom böljande gula rapsfält och olika sädesslag som redan gått i ax, var vi efter drygt en timmes färd i nordvästra Skåne och svängde av den stora allfartsvägen.
På skylten stod Heagården en fyrlängad bondgård som i dess nuvarande utförande var upp-förd 1862. Här fanns också Brandkårs – och Polismuseum, snickeri och mycket mer.
Gården står idag orörd i dess skick som ägarinnan Elisabeth Nilsson lämnaden vid sitt frånfälle.
Guiden Bengt-Åke Bengtsson bjöd på en innehållsrik berättelse om gårdens historia samt bjöd på skånska visor till dragspel, men också på kaffe och väl tilltagna frallor som hustrun designat.
Lunchen intogs på den välkända Gästgivaregården Tunneberga belägen i Jonstorp och som under många år hade Edvard Persson som gäst dagligen. Rätten som intogs, naturligtvis köttbullar serverad med gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon, måltidsdricka och kaffe- smakade mums!
Mätta och belåtna gick färden vidare nu mot Bräcke Mölla som är belägen på en höjd invid Öresund med en fantastisk utsikt över fartygstrafiken och mot vårt broderland Danmark.
En gång i tiden, närmare 1850 fanns möllan i Värnamo, flyttades till Helsingborg 1858.
Här var den i bruk fram till 1940-talet varefter den fick förfalla.
På initiativ av Kullens Hembygdsförening och bidrag från Helsingborgs och Höganäs kommuner flyttades kvarnen på pråm till nuvarande plats 1979. Här hade tidigare funnits en kvarn som brann ner 1946. Kvarnen är vad man kallar en Holländare – toppkupolen kan vridas för att vingarna skall stå rakt mot vinden. Här restes kvarnen 1980 på nyuppförd grund och är i drift 5 gånger om året.
Sista anhalt på resan var Hustoftagården öster om Höganäs. Gården har anor från 1596 men nuvarande byggnader är
uppförda i slutet av 1800-talet. I bostadshuset är möbler, inredning och övriga föremål exakt på samma plats som när systrarna/fröknarna Maria och Anna Andersson lämnade gården tidigt 1980-tal, var ett krav man hade i överlåtelsen till Kullens Hembygdsförening.
Systrarna var inte för nymodigheter, ingen toalett inomhus, ett vattenuttag ej med avlopp utan det hängde en spann som tömdes på gårdsplanen. Båda var duktiga på att tillverka olika alster av textilier som har bevarats med omsorg, kan tro dom är nya trots sin ålder.
Systrarna sydde var sitt brudlakan – men förblev ogifta – lakanen finns kvar och är otvättade – men har behållit sin lyster.
I gårdslängorna fanns gamla jordbruksredskap bevarade men också statistik på mjölkleveransen från respektive kossa – nedtecknat med krita på svart tavla.
Här bjöds också på eftermiddagskaffe med hembakat.
Nu var det dags att vända åter mot Bromölla efter en dag i en kulturhistorisk bygd och Bengt Nilsson framförde ett stort tack till vår chaufför Bo som tryggt rattat vår farkost och på exakt utsatt tid för hemkomst. Ett tack också till Hasse och Ylva Truedsson som varit oss behjälpliga vid planeringen av resan. Informerade vidare om aktiviteter i närtid som föreningen genomför.
Text: Bengt Nilsson
Foto: Arne Hansson