Harley Dahlberg vid avtackningen i september 1960. Bilden från Egon Jönsson fotoarkiv, Regionmuseet i Kristianstad.

Den 19 april 2017 fick Ivetofta hembygdsförening ett e-mail från en polis i Stockholm som är samlare av äldre polisföremål. Han skrev följande: 

Hej.  

Jag är samlare av äldre polisföremål och arbetar dessutom som polis i Stockholm sedan 41 år. Jag har kommit över en polisbricka och jag är mycket nyfiken på dess ursprung. Brickan är märkt Ivetofta Polisdistrikt och nummer 1. Denna bricka användes mellan åren 1954 och 1971. Nummer 1 brukar normalt polischefen ha. Jag är otroligt tacksam om ni har någon info till mig om brickan och Ivetofta Polisdistrikt. Jag misstänker att det var ett mycket litet polisdistrikt och kanske inte alltför många poliser. Han bifogade också en bild på polisbrickan.  

Min första tanke var att den nog hade tillhört en polischef som flera av oss minns och som allmänt kallades för ”sheriffen”. Det visade sig att jag gissade fel. 

Jag besvarade mailet och lovade att undersöka saken och återkomma till honom. 

Några dagar senare var jag i det lokala varuhuset och handlade. Jag träffade då en tidigare arbetskamrat och vi språkades vid lite. Årskriftens kaféberättelse om Brostugan kom på tal och jag nämnde då om skjutningen och vådaskottet. Spontant sa han att det var hans farfar som var med om det och som även skadades vid det tillfället. 

Detta var helt nya uppgifter, som vi inte hört något om i den lokala forskningsgruppen, tisdagsgruppen”. Det är medlemmar i vår förening som bl.a. plockat fram händelserna om våra kaféer. Dessutom hade vi skrivit i förra årsskriften att inga personskador uppstod vid vådaskjutningen i Brostugan. 

En ledamot i vår styrelse kontaktade sin granne som varit lokal polischef och som nu var pensionerad sedan flera år tillbaka. Han lovade att göra lite efterforskningar och återkomma. Han gjorde det ganska snart och meddelade då att polisbrickan nr 1 hade tillhört polischefen i Ivetofta Harley Dahlberg. Harley hade köpt ett hus i Ivetofta som låg utanför tätorten. Kravet var att en polischef ska vara mer tillgänglig, så Harley fick flytta och byggde ett hus åt sin familj i kvarteret allmänt kallad för ”Skogen” och kom då närmare händelsernas centrum. 

Vi var nu polisbrickan ”på spåren” och kunde med säkerhet fastställa vem som innehaft denna. 

Hur o varför skedde vådaskjutningen inne i kaféet? 

Händelsen inträffade på –1950 talet. Flera av ortens poliser hade haft en vapenövning med sina tjänstevapen i grus/sandgropen vid Ivösjön, där för övrigt Sommargårdens kafé senare byggdes.  

En polis från orten som kallades ”ryssen” hade fått ett eldavbrott på sin pistol.  

Efter skjutövningen brukade poliserna samlas i Brostugans kafé för en stunds fika och eftersnack. ”Ryssen” som fått eldavbrott i sandgropen, tog då upp sin pistol för att undersöka denna. Ett skott brann då av och träffade polisbefälet Harley Dahlberg i bröstet, Skottet gick rakt genom kroppen  

En av sönerna som vi pratat med minns händelsen väl och hans far fick på sjukhuset en rördränering i skotthålet. Han var sjukskriven en tid för händelsen. Harley hade verkligen tur som inte skadades mer allvarligt. Händelsen tystades tydligen ner och det blev inga vidare påföljder.  

Harley Dahlberg tillträdde som fjärdingsman i Bromölla 1934 och var från 1942 lokal polischef i Bromölla fram till sin pension 1960. Han avtackades med medalj den 17 september 1960. Harley jobbade något år ytterligare efter sin officiella pension. Huset där Brostugans Kafé fanns, har nyligen köpts av kommunen och kommer snart att rivas för att förbättra utfarten för trafiken från det nya det bostadsområdet på Iföstrand.

Text: Bosse Ferm 

Tisdagsgruppen i Ivetofta hembygdsförening 2017. 

Föregående artikelSkapande byggnadsföretagare
Nästa artikelHVH Bygg satsar på miljövänlig isolering