I mån av plats i vårt så hektiska livspussel skulle man önska mer problemlösning och mindre ”stick huvudet i sanden metoder”.
Då vi talar om miljö och energi så berörs vi så in i den grad att vi blir rädda för att behöva betala för mycket pengar från egen plånbok.
Det är i dessa tankar som vi även landar då det ska investeras i el-bil eller inte. Med utvecklingen som pågår för fullt förutser alla att elberoendet kommer att öka. I de fall då man tar bort smutsig uppvärmning med kol och olja så köper vi den rakt av. Då vi diskuterar att priserna stiger massivt så är var och en av oss mindre benägen att vilja betala för elen och automatiskt ser vi oss om för var vi kan spara in el i hemmen.
Mycket forskning visar att vi skulle spara på miljön och givetvis pengar samt kunna få ner elkostnaderna om vi använder elen på ett bättre sätt.
Man talar om energieffektivisering av ditt hus- en bra början eller hur?
Åtgärder som du kan vidta i dag och som dessutom kan ge mer klirr i kassan är som följer.
Tips på energismarta vanor:
1. Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent.
2. Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
3. Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet.
4. Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
5. Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går.
6. Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
7. Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
8. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader i kylen och -18 grader i frysen.
9. Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
10. Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.
Källa Statens energimyndighet.