Allt detta bär barnet inom sig, innan barnet föds: Barnet sjunger, innan det pratar. Barnet ritar, innan det skriver. Barnet dansar, innan det lärt sig att stå och gå – Citat av Phylicia Rashad, konstnär.
Att uttrycka sig konstnärligt på olika sätt finns inom människan från allra första början.
Lek är läkande och utvecklar oss på så många olika sätt. Det lilla barnets lek blir den vuxnes kreativitet.
Katalin Hajas är sång, pianopedagog och pianist och startat en Musikskola i sin hemstad i Ungern. Här delar hon med sig av sina egna erfarenheter och hur musiklivet fungerar för små barn i hennes hemland, Ungern. Fredrik Ullén är hjärnforskare och pianist och talar om hur tidig pianoträning får hjärnan att utvecklas.
Csuka Timea är musiklärare på ”Franz Liszts” musikskola i staden Kaposvár. Franz Liszt var en mycket stor pianist och kompositör, som fick undervisning av sin far. Sitt första offentliga framträdande hade Franz när han var nio år. Liszt föddes 1811 och dog 1886.
Csuka Timea framhåller hur viktigt det är för barnet att höra ramsor och dikter för utvecklandet av rytm och känslan för klang, för bra musik och språkutveckling.
– Hur barnet sjunger på sitt eget sätt och hur viktigt det är för barnet att höra mammas och pappas röster, när de sjunger. Vi vuxna har stora behov av att få sjunga, dansa, rita och skriva dikter. Ofta sker det i hemlighet, säger Csuka Timea.
Csuka Timea tar alltid med sin cello och en korg med rytminstrument till musiklektionen, som är en halvtimme lång.
– Jag använder mig av folkvisor, folkmusik och sång- och danslekar som ger rörelseglädje. När barnet sjunger, dansar, leker och talar lär barnet sig att koordinera rörelser, koncentrera sig och att ha tillgång till sina känslor. När föräldern sjunger för sitt barn lär sig barnet att tolka, bearbeta och lagra sinnesuttryck i minnet.
– Vi lär av varandra, avslutar Csuka Timea.
Text: Karin Mattsson-Coll
i samarbete med Katalin Hajas
Foto: Karin Mattsson-Coll