Hemvändardagen på Kristi himmelsfärdsdag har en lång tradition i Bromölla. Dagen började med en gudstjänst i Ivetofta kyrka med Pia Wiktors och därefter blev det kyrkkaffe.
I Tiansgården kunde man släktforska med Åke Karlsson, som var nytt för i år. En utställning med Borres fantastiska skämtteckningar skapade glädje. Idag finns det en staty vid Hästtorget i Sölvesborg där man kan se hur denna ovanliga man såg ut, som levde fram till 1976 och blev 69 år. Inbundna sydöstrantidningar med diverse nyheter från 1966 lästes av.
Fotoklubbens Jan Erik Nilsson visade upp trevliga bilder från uppbyggnaden av området Ivöstrand. Bilder som framkallade mindre bra diskussioner kring området.
Falkenbergsbon Rigmor Larsson 84 år, flyttande till Bromölla 1978 och började arbeta på Miljö/Hälsa. På Bromölla kommun.
– Jag kommer speciellt ihåg när en man som kom till ner till Miljö/Hälsa år 2000 och ville prata med chefen. Efter en halvtimme kom mannen ut från chefens rum. Nyfiken som jag var då, undrade jag. Chefen sa att mannen som var där, varnade för att bygga på området som i dag är fina Ivöstrand. Där har jag kört ner mycket skit sa mannen, det är väl okej att bygga idrottsanläggningar, men ingen ska sova där, med andra ord inget boende skall byggas på det området berättade mannen, säger Rigmor Larsson.
Brukshusen och industrimuseum var också öppna under dagen. Arbetarmuseum visade upp en arbetarbostad som det såg ut på 1920-30 talet. Ett unikt lanthandelsmuseum där inredningen är från 1850-talet, kunde också beskådas.
I cafeterian sprang jag på Wilhelm Wendt från Vellinge, f.d Bromöllabo. Wilhelm är också släkt med Brandman Johannes Wendt och Robert Appe som blev Disponent på Ivöverken, mer finns att berätta, men här sätter vi punkt.
Text & Foto: Peter Lennartsson
Borre mötte hemvändare i Bromölla
Hemvändardagar är populära tillställningar.
Många orter, från städer till små byar, passar på vid Kristihimmelsfärdsdag, som med sin klämdag på fredagen blir en lämplig långhelg. Bromölla är inget undantag där hemvändardagar ordnats många, många år. Nu bjöd bl.a. hembygdsföreningen in till Tiansgården med en fotoutställning, gamla upplagor av lokaltidningar och en privat samling av Borres tavlor. Dessutom var släktforskarföreningen på plats och informerade om sin verksamhet.
– Att Borres alster, såväl teckningar som träfigurer finns i många hem är vida känt, säger Åke Holmström, Borrekännare och besökare på Tiansgården. Borre tecknade många privata födelsedags- och bröllopskort under årens lopp och de är de mest spridda av hans produktion i Sölvesborg/Bromölla med omnejd, fortsätter Åke Holmström.
Text: Ingvar Jagestad
Foto: Helen Holmström