Vi fick en rundtur av Torgils Svensson från Näsums Hembygds- och Fornminnesförening.
Bravastugan från början av 1800-talet
Från början låg stugan på andra sidan Ryssberget – Blekingesidan, men stugan flyttades till Näsum 1846.
”Brava” är troligtvis ett knektnamn och Anna Fält bodde tillsammans med sina fyra barn i den lilla stugan tills hon dog 1950.
För att ”klara uppehället och livets nödtorft” arbetade Anna både som sömmerska och grindvakterska vid banvaktstugan.
Här inne i Brava-stugan finns många föremål och fotografier – här har Näsums Hembygds och Fornminnesförening sina möten, säger ordföranden Torgils Svensson.
Godsmagasinet
Stationsvägen var en livlig plats när järnvägen var igång – SOEJ = Sölvesborg- Olofström – Elmhults Järnväg 1901 – 1984. Tvärs över gatan låg ”Hotell Finn” en affär och en IOGT-lokal.
Det fanns en man med stort affärssinne – Torgils jämför honom med Näsums eget ”Ullared”. Han hette Thure Persson och kallades för ”Bagga – Thure”.
Banvaktarstugan
Huset finns kvar och här har föreningen också möten ibland. Här finns också möbler som de använder till stora evenemang som ”Hantverksdagen”.
Västanå Skola anno 1930
Det började med sex hantverkare som satt utanför Brava-Stugan för 31 år sedan. Hantverksdagen/ Återvändardagen samlar mellan 1000-2000 personer.
I i år har Torgils kontaktat 50 hantverkare och en del av dem visar upp sina praktiska färdigheter som beredande av Skånelin, eller hur en antik träsvarv som trampas igång fungerar. Det kommer även en skomakarmästare.
Smycken, halmarbeten, näverslöjd, trasmattor, honung och böcker finns till försäljning.
Hantverksdagen sker söndagen den 23 juni och pågår mellan kl 12.00-17.00.
Text: Karin Mattsson-Coll
Foto: Karin Mattsson-Coll och Ulla Olsson