Strömbacken - ett stenkast från Strömbackens pensionat.

Näsum är en by som ligger norr om Ivösjön. Här finns spår i form av fossil sedan 80 miljoner år tillbaka.

Västanå Kvarn.

Du kan få vara med om en tre timmar lång fossiljakt med Filip Lundgren, som är din guide. Filip kan också visa dig ”Drakarnas Hus” med många fynd från Ivön. Näsum tillhör Bromölla kommun och på torget i Bromölla kan du se två svanhalsdrakar. Näsum var en populär marknadsplats när vikingarna kunde segla uppför Holjeån med sina breda vikingaskepp.

Varje år tredje helgen i september är det Vikingamarknad i Gudahagen. Vikingarna var köpmän framför allt och en del var också kristna. Det händer att det firas vikingabröllop i Gudahagen. På 800-talet kristnades Sverige när Ansgar kom hit. Mariakyrkan byggdes på 1200-talet, men den kyrka som finns idag är från 1871.

Humletorkan.

Näsums kyrka lyser i vitt och guld på långt håll. Altartavlan är berömd och fanns från början i Catharinakyrkan i S:t Petersburg, Konstnären hette Jonas Köhler och var estländare född på 1800-talet. Redan på 800-talet växte det fram ett jordbrukslandskap, mycket tack vare att man röjde skog och brände bort den. Marken odlades med korn, humle, råg, lin och frukt.

Följ gärna Humlestigen så får du tillgång till ett 40-tal attraktioner. Köp frukt och bär och små presenter hos Torngårdens gårdsbutik eller i Nordanvik, där de också säljer körsbär. Näsum har också ett laxrökeri och Matöppet finns vid Näsums Kyrka. Under påsken brukar Skånes konstrunda vara igång och i Näsum finns det en konstnär som heter Troels Kirk, på Stationsgatan 13. Jag rekommenderar varmt ett besök om du tycker om djur och natur.

Folkfest i Gudahagen med en paus.

Hit kan du komma med buss nr 561 från Bromölla-Olofström vid Bromölla station. Information får du från Bromölla Turistbyrå/Bibliotek.

Text & Bild: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelDamernas rederi – Sjöfartsnäringen och dess kvinnor
Nästa artikelTrivseldans i Bellevue