På plats vid fältstationen på Åsen granskar man sina fynd och diskuterar vad det egentligen är.

Bromölla
INFO-Bladet följde med när Filip Lindgren guidade familjen Lagendijk från Nederländerna på fossiljakt i Havsdrakarnas Rike.

Filip Lindgren är en känd Bromöllaprofil som har satt Bromölla kommun på världskartan genom sitt engagemang i historien och ständigt letande efter rester från svunna tider.

Dagens aktivitet startas med ett besök på Havsdrakarnas Hus, som är ett projekt där Filip är motorn. På plats får vi en inblick i hur livet kan ha sett ut för 80 miljoner år sedan.

– På den tiden låg Bromölla ungefär där Medelhavet ligger idag, berättar Filip. Ett djurrikt, havtäckt område där de mäktiga havsdrakarna var kungar. De var gigantiska reptiler av typen Plesiosaurier och Mosasaurier.
Tillsammans med familjen får vi en genomgång och lyssnar mycket intresserat på Filips entusiastiska berättelser om olika tider och djur. Samtidigt som han berättar med en sån avsmittbar inlevelse så visar han exempel på delar från dessa djur.

Utfärden går vidare till Näsum och närmare bestämt till fältstationen på Åsen. Här har man chans att vaska fram många spännande detaljer som ostron, bläckfiskdelar, hajtänder och allt härstammar från Krithavet som täckte bygden för cirka 80 miljoner år sedan.

Familjen Lagendijk med pappa Kees, mamma Conny, sonen Robert och dottern Lisanne lyssnar intresserat på Filip Lindgrens entusiastiska berättelser.

Efter en kort genomgång av Filip startar grävandet och det dröjer inte länge innan de första fynden dyker upp.
Med lupp kontrolleras en del mer sällsynta fynd men vid frågor om många av fynden får man en kort och rak information från hobby-paleontologen Filip, som verkligen ser ut att trivas i med ena handen om luppen och den andra i myllan.

Det är imponerande hur många olika detaljer som finns att notera i den utgrävning som skett på Åsen. Efter en stund är glädjen i topp när de första fynden är framvaskade och ännu mer när de riktigt sällsynta sakerna granskats. Man finner denna dagen flera hajtänder, musslor men även små växter.
De flitiga och duktiga arbetarna belönas med varsin liten plastlåda med de fynd man funnit för att ta hem som minne. Minnen från 80 miljoner år sedan.

Familjen Lagendijk, som nu arbetar väldigt intresserat, finner ett stort nöje i att få vara med om denna unika aktivitet. De har rest till Sverige på semester i cirka 15 år och brukar vara nyfikna på nya aktiviteter.

– Detta har vi aldrig stött på tidigare och det är helt fantastiskt att få vara med om det. Att få det berättat och se museet med alla spännande fynd och sen få åka och gräva fram liknande fynd själv är helt fantastiskt.

Kommer ni åka tillbaka till Bromölla fler gånger?
– Ja, absolut! Blir det självklara svaret.

Vi tackar Filip och familjen Lagendijk för att vi fick följa med denna dagen.
Vill du själv prova på denna aktivitet kolla in havsdrakarnashus.se

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelWetlandi – landet mellan sjöarna och havet
Nästa artikelTherese fångar det vackra i sitt arbete