Eter snart 60 års seglingar i Blekinges farvattnen får jag som författare till ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” ofta frågan vilken plats som är den bästa. En omöjlig fråga att besvara, lika omöjlig som vilken whisky som smakar bäst. Allt beror på vilket humör man är på.
Här följer mina favoriter i västra halvan av Blekinge som inte kommer att göra läsaren besviken. Många platser kan nås även av de som inte har egen båt.
1. Listerlandet med fiskelägen som Hällevik, Hörvik och Hanö lämnar minnen för livet. Naturupplevelser på Stiby Backe i Hällevik, Kråkenabben på samma plats, Listers huvud och Spaglehall i Hörvik och allt som Hanö kan erbjuda. Chans till lyckade restaurangbesök både i Hällevik och Hörvik eller kanske Hanö och Nogersund. Glöm inte de fina museerna i Hällevik och på Hanö.
2. Tärnö i Hällaryds skärgård erbjuder goda tilläggsmöjligheter. Det finns flera fria bryggor med goda hygienanläggningar som är gratis. Massor med ögongodis skulle den framlidne skärgårdskonstnären Roland Svensson ha sagt. En enklare skärgårdskrog vid strandkanten i Kåsakroken finns det också. Hit kommer man enkelt med skärgårdstrafiken från Karlshamn och Matvik. En dag räcker inte för att upptäcka Tärnö. Med Sveriges äldsta i bruk varande träfyr, Fiskgökaeken, Garnbrisslehallarna, Västa Udden, Kåsakroken och Sandviken m.m. räcker inte. Det får bli några fler resor för att hinna se allt.
3. På väg mot nästa stora skärgårdsmål, Tjärö, läser vi om alla fina naturhamnar vi passerar i skriften ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö” som utkom i ny version februari 2019. De populära skrifterna (det finns en östdel också) har sålts i många tusen exemplar och är omtalade både i Barbados, Buenos Aires, Basel, Berlin och Bromölla.
Tjärö är kanske Blekinges vackraste ö. Ön har under de senaste somrarna blivit ett besöksmål som slagit alla rekord. Det vackra vädret, den utökade färjetrafiken och den kompetenta organisationen på Tjärö har lockat tusentals människor till ön. Före eller efter en god och prisvärd måltid har Tjärö mycket att erbjuda. Utmärkta vandringsleder som erbjuder massor av ögongodis, det vill säga vackra utsikter. Hotell och vandrarhem samt campingplats kan alla nås på egen köl eller med Blekingetrafiken.
Ön finns omnämnd redan år 1659 då ett torp är dokumenterat. Om ordet ”Tjär” kommer av tjärbränning eller trädsamling, därom tvistar de lärde. Långt tillbaka skrevs ön ” Käröö”. Låt det betyda kärlek, med tanke på de bröllop som ofta hålls på ön.
Tyska Die Yacht hade ett tiosidigt reportage om Blekinge skärgård för några år sedan. Journalisten beskrev ön som Bullerbyn. En idyll i Astrid Lindgrens anda. Sveriges Television har haft direktsändning för sitt midsommarfirande härifrån med Bosse Larsson som programledare. Varje bergsknalle har båtar förtöjda under midsommar och i juli menar vissa att gästbryggan mer påminner om Kiviks marknad. Nu finns här en stor restaurang och en cafe-byggnad med reception. Ett stort trädäck omger platsen som även medger uteservering för restaurang och café.
4. Troligen finns ingen ö i Blekinges arkipelag som kan erbjuda så många fina upplevelser som Dragsö sydväst om Tjärö.
Ön tillhör Eriksberg, en gård som tidigare hette Maran och nu omfattar cirka 1000 ha. Till stor del inhägnad för att de tusentals djur som finns på området inte skall lämna.
Från Dragsö högsta topp har man inte bara utsikt över Hällaryds skärgård, Listerlandet och kustlinjen mot Gö. Man ser också lyx-hotellet som ligger några kabellängder bort över vattnet. Att skydda presidenter, politiker och fackpampar vore mycket enklare om Dragsö vore stängt.
Vandra på Dragsö är väldigt spännande, ofta möter man olika djur om man rör sig försiktigt. De försvinner elegant bort bland enbuskar och bergsskrevor. Sommaren 2018 överraskade jag ett sovande vildsvin. Likt en centerpartist som möter en sverigedemokrat, försvann hon bort med en rasande fart. Jag hann varken säga bu eller hej.
Man tröttnar ej på Dragsö, där finns så mycket att se. Stenbrott, strandhällar, kärr och väldiga ”flathallar” som vi sade i min ungdom.
Om Du lovar att inte berätta för någon så finns där rikligt med svamp när änglarna har gråtit tillräckligt under sommaren.
5. Den tidning Du håller i handen avser att täcka turistaktiviteter i västra halvan av Blekinge. Till storleken, efter Öland, det minsta landskapet i Sverige. Vi skall avsluta vår resa i en mycket gammal stad, Ronneby. På vägen dit har vi kanske med hjälp av den populära seglingsguiden hittat en tilläggsplats vid säregna Saltärna. Vi kan ha förtöjt vid den gamla lotsplatsen Stora Ekö eller besökt Saxemara båtvarv och förhoppningsvis inte ankrat över 1400-talsskeppet Gribshunden sydväst om Saxemaraviken.
Vi når Ekenäs och Karön. Här finns restaurang både på landsidan (Villa Vassen) och i det gamla Schweizeriet på Karön. Det är Blekinges äldsta i bruk varande restaurang. Cykel och kajakuthyrning på landsidan. Härliga Karön med sina fina trävillor är värd en promenad. Med lokaltrafik, färja, hyrcykel eller apostlahästarna tar du dig vidare. Besök vackra Brunnsparken eller vidare till småstadsidyllen med sina kulturkvarter och medeltida kyrka. Stockholms blodbad var en mild västanfläkt mot vad som hände när Erik den XIV våldtog staden i september 1564. Mer än 2000 människor fick släppa livet till. Se märken i unika Heliga Kors kyrka.
Sorgligt slut på en guidning längs västra kusten kan tyckas. Läs mer i den ovan omtalade skriften. En hel del glada anekdoter, kulturhistoria och fakta förekommer. Åsiktskorridoren är ganska bred men uppskattas av de flesta.
Välkommen till västra Blekinge!
Text & Foto: Thomas Karlsson