Bromölla
”Det är så fint med Halloween i kyrkan – alla dessa fina ljus på kyrkogården” var det någon som sa till mig för inte alltför länge sedan. Jag studsade till: vänta nu! Halloween och Allhelgona är ju inte riktigt samma sak, fast de har ju trots allt med varandra att göra. Så här kommer en liten guide kring helgen i början på november…
Alla helgons dag: Egentligen den 1 november, men i Sverige har vi bestämt oss att lägga den på den första lördagen i november istället. I den medeltida (och fortfarande i den katolska) helgonkalendern hade alla viktiga helgon sina egna helgondagar, men på Alla helgons dag samlade man ihop alla helgon som inte hade fått egna dagar.
Alla själars dag: Söndagen efter Alla helgons dag. Den dagen minns vi i kyrkan dem som har gått bort under året och ber för deras anhöriga.
Allhelgonahelgen: Alla helgons dag och Alla själars dag. Där tänder man ljus på gravarna som ett hoppets tecken. Både på lördag och söndag kan det firas minnesgudstjänster i kyrkorna för dem församlingsmedlemmarna som har avlidit under året. Kolla med din församling vilken av dagarna det finns minnesgudstjänster i just din kyrka.
Halloween: Ordet kommer från engelskans All hallows eve, dvs. Allhelgonaafton och infaller den 31 oktober. Traditionen kommer från Irland och Skottland och har kommit via Amerika till Sverige. Hos oss är det en kanske bara 20 år gammal tradition som har etablerad sig. Barn klär ut sig till häxor, spöken och liknande och ringer på dörren för att tigga godis. Traditionen är besläktat med påskkärringstraditionen i Sverige på så sätt att man på medeltiden trodde att de onda krafterna inte hade någon makt på de stora helgdagar som påsk, jul eller Allhelgona eftersom Gud var som starkast då. Däremot trodde man att djävulen försökte visa sin makt extramycket kvällen innan. Då gjorde man narr av djävulen och klädde ut sig till påskkärring (egentligen från början en ond häxa) eller andra onda gestalter (Allhelgonaafton), satte en julbock i julgranen (bocken är symbolen för djävulen) och liknande traditioner uppstod. Dess mål var att förlöjliga det onda och visar att den inte har makt.
Reformationsdagen: Och så spikade Martin Luther sina 95 teser mot missförhållanden i kyrkan på kyrkoporten i tyska Wittenberg den 31 oktober 1517.
Text: Ralf Thiedemann
Foto: Sofi Sundmar