Bräkne-Hoby
2006 invigdes Bräkneleden med det första bräkneloppet då det var ca 120 deltagare. Följande två åren ytterligare bräknelopp och 2009 kom första Bräknetrampen.
Sedan dess har Bräknetrampen varit en riktig framgångssaga där fler och fler får upp ögonen för evenemanget som numera erbjuder sträckor för alla! Från början fanns det bara tre motionssträckor med besöksstationer samt en Elitsträcka på 60 km. 2009 var det 850 deltagare, prisutdelare detta året var Per Dunsö som dessutom sjöng sin nyskrivna låt om att cykla i Bräkne-Hoby.
Följande åren ökade deltagandet stadigt och introducerade nya Elitsträckor och Motionssträckor. När Bräknetrampet hade 5-års jubileum 2013 var det över 1000 deltagare och CykelTuristVeckan arrangerades i juli.
Nytt sätt att cykla på introducerades 2014 då MTB kom till och framöver var det många elitcyklister som tränade inför Vättenrundan.
– Fast det var fortfarande inte alla som hade möjlighet att delta, berättar Ingegerd och fortsätter, 2015 så introducerade vi cykling för funktionsbegränsade. Vi kunde även detta året erbjuda uthyrning och lån av diverse cyklar, genom att förboka och i vissa fall låna på plats. Gratis deltagande för alla barn under 16 år samt funktionshindrade. Vi märkte att deltagandet bland funktionshindrade blev mer kommande åren. Vi kunde dessutom erbjuda en ny sträcka 2016, Silpingetrampen som är ca 28 km lång.
-Vi märkte också att deltagandet ökade av MTB och Elit förra året då vi hade 1225 deltagare på Bräknetrampen, som var jättekul! Det kommer folk från hela landet men även Tyskland och Danmark, Säger Ingegerd.
Inför detta året då Bräknetrampen firar 10 år så slår dom på stort. I Hoby Ekbacke kommer Nöjeskompaniet att underhålla samt Per Dunsö kommer tillbaka för att sjunga sin låt han skrev om Bräknetrampen från startåret 2009, det kommer finnas utställare på plats samt nytt för i år att man kan hyra elcykel.
– Det kommer även vara en hel del saker som händer längs med sträckorna och eftersom det inte finns någon tidtagning kan alla ta det i sin egna takt. Stora vinster som att vinna en ny cykel kommer att lottas ut på scenen, nämner Ingegerd och fortsätter. Vi är många som är med och arbetar i detta evenemang, både ideella krafter och företag som vill visa upp sig, runt 150 personer denna dagen och alla tycker det är jättekul att hjälpa till.
Detta är även ett ypperligt tillfälle att visa upp bygden och uppleva Bräkneåns dalgång med omnejd då och på sträckorna får se och uppleva saker, som exempelvis konstpaus i Lillagärde och vägskälsdans vid Örseryds gamla skola. Lisbeth Eriksson, som är en av arrangörerna håller i Kaffestugan som finns i Hoby Ekbacke och där finns även andra som erbjuder olika typer av förtäring.
Scouterna Stefan Rehberg och Roger Kullman berättar att man på Hjälmsatrampen kan prova på olika aktiviteter som hinderbana och kanotpaddling, främst för barn, men även för vuxna.
Peter Holmström som håller i Paracykling, Nils-Gunnar Johannesson, Kusttrampen och Yngve Svensson, Silpingetrampen är alla eniga om att det finns något för alla att se och uppleva kring deras sträckor och som alla kan delta i.
Bräknetrampen 19 Maj:
Start och Mål i Hoby Ekbacke.
Sträckorna:
Elittrampen: 60 km, 90 km och 120 km.
Mountainbike: cirka 22 km.
Ådalstrampen: 30 km.
Kusttrampen: 28 km.
Hjälmsatrampen: 10 km. (Anpassad även för rörelsehindrade personer)
Silpingetrampen: 28 km.
www.braknetrampen.se
Text & Bild: Daniel Sverkersson