Låt någon annan städa
Det finns roligare saker att göra än att städa och putsa fönstren. En flyttstädning, när det ska vara väldigt noga i varje hörn, kan vara jobbig nog att göra själv. Fler väljer idag att få hjälp med städning i hemmet av olika anledningar och det är inget som hamnar i skuggan längre. Det är smidigt att hyra in en städfirma som är proffs på det de gör.
Golvet får flytta ut
Man tillbringar allt mer tid utomhus. Många väljer att låta vardagsrummet få flytta ut och då behövs det ett ordentligt underlag. De flesta väljer att lägga ett golv av betong eller marksten. Det är stilrent och man slipper ogräs. Man lägger mer sten i rabatterna istället för att ha synlig jord. Inspirationen kommer från de japanska trädgårdarna som innehåller mycket sten.
Mosaiken får nytt liv
Badrummet har fått en betydligt mer central plats i våra liv. Man lägger ner mycket energi och eftertanke när man ska renovera badrummet. Det klassiska svarta klinkergolvet blir aldrig omodernt. Mosaiken är på väg tillbaka men man bör tänka på att det kräver lite mer arbeta och därav höjs kostnaden. Man ska satsa på en snygg duschvägg, gärna med något mönster i den frostade ytan. Vill man ha ett badkar så är det vintagebadkar med lejontassar som gäller.
Mer puderrosa åt folket
Man ska gå all-in på rosa. Inte Barbierosa utan matt, dimmig puderrosa nyans. Alla nyanser av grått i kombination med blått, korall och pastell fungerar också. Realistiska, rustika och grova tapeter med mönster av tegel, trä eller betong är en bra kombination med en neutral färg. Det helvita hemmet är ute och nu minns man den färgstarka lägenheten.
Dip dye inredning
Prylar som ser ut att vara doppade till hälften i någon färg är hett nu. Gärna i samma färgskala som väggarna. Även spets är inne. Typografi och grafiska tryck hänger med sedan förra året tillsammans med varma metallfärger på grytor, vaser och ljusstakar.
Låt elen följa med ut
Det är vanligt att man sätter in spotlight i såväl köket som badrummet. Det är snyggt och man får en mjukare ljussättning. Det man behöver tänka på är att man får sänka taket och göra ett nytt innetak för att få plats med elsladdarna. De allra flesta har idag lågenergilampor men för att spara ännu mer på elen så ska man stänga av och dra ur kontakter till allt som inte används. Apparater som står i stand by drar ström ändå.
Förläng sommaren med markis
Efterfrågan på pergolamarkiser har ökat inför 2014. Fler väljer att bygga uterum i stora glaspartier och det är ett måste med markiser för att få ett svalt inomhusklimat och skydda krukväxter och textilier. Sommarn är den största säsongen för markiser men det blir allt vanligare att man sätter upp det även på hösten och vintern.
Plåttak som ser ut som tegelpannor
Det finns en mängd olika takmaterial att välja på. Man väljer oftast att lägga ett plåttak vid takbyten idag. Plåttak är relativt lätta och kräver inte lika kraftig takkonstruktion som t.ex. ett tegeltak. Många moderna plåttak efterliknar tegelpannor.
Lite olika plåtmaterial:
Aluminium är en lättmetall som behöver stora mängder energi för att tillverkas.
Järnplåt används för att renovera kulturhistoriska byggnader som kyrkor.
Rostfri plåt är underhållsfri och har väldigt lång hållbarhet.
Inred med naturen
Utomhus finns den gråa färgskalan som bas. Istället lägger man fokus på ett utbrott av färger i rabatten. Den gröna färgtrenden från 2013 hänger kvar men nu i form som växter och örter. Trädgård á la vardagsrum fungerar ännu. Vi låter vardags-rummet flytta ut i trädgården så det är dags att låta trädgården flytta in. Inred med gröna växter och odla egna örter.
Mellan april – oktober behöver alla krukväxter extra näring. Använd krukväxtnäring en gång i veckan eller en svag dos vid varje vattning. Man kan även använda näringspinnar som sätts ner i jorden och pinnen avger näring efter hand.
Sköt om din gräsmatta
Man bör gödsla gräsmattan tre gånger om året. Första gången man gödslar ska gräset hunnit bli grönt, vänta sedan sex-sju veckor och gödsla andra gången. Gödsla sista gången med samma tidsintervall. Rekommenderat gödsel är långsamverkande eftersom det inte bränner gräset.
Att välja fönster
Material, hållbarhet, pris och miljöpåverkan är fyra punkter att tänka på när man ska byta fönster. Man bör även reflektera över ljudisolering, färg och hur fönstret är hängt. Det är ca en tredjedel av husets värme som går förlorad på grund av dåligt isolerade fönster.
Rolig fakta om hus
EU har satt som mål att från år 2020 ska alla nybyggda hus vara nollenergihus. Det betyder att man bygger husen så att det blir mer energisnålt med isolering och solceller.
Alla nya hus som byggs från den 1 januari 2013 är undantagna fastighetsavgiften i 15 år. Man sparar ca 100 000 kronor och fler väljer att bygga ett hus.
Att välja värme
Valet av värmesystem hänger mycket på det enskilda huset. Hur isolerat är det, hur många bor det i huset och hur är deras vanor? Man kan tänka på att pellets är i genomsnitt ca 12 % billigare än bergvärme och ca 19 % billigare än fjärrvärme. Minst påverkan på växthuseffekten har solfångare, följt av pellets och ved.
Ta hand om din motorsåg
En motorsåg är anpassad för att klara tuffa tag men behöver viss skötsel för att fungera säkert och effektivt. Kontrollera och smörj kedjan och fyll på bränsle efter varje arbetspass. Kontrollera luftfiltret med jämna mellanrum. Man kan skölja det i ljummet vatten tillsammans med diskmedel. Borsta bort damm och smuts från luftflänsarna och bromsbandet då och då.
Rengör hustaket
Mossa, alger och lavar är några växter som trivs på tak, men som inte bör vara där. Rötterna från mossan kan ta sig in under takpannorna och orsaka frostsprängningar vintertid, vilket skadar takmaterialet. Man bör tvätta taket med kemikalier på hösten och våren.
Text: Sarah Petersson