Snart invigning av Bromöllas Konstgräsplan.
Första etappen av nybyggandet på Ivö-strand beräknas att kunna invigas under december. Det är den hett efterlängtade konstgräsplanen som alla fotbollsspelare och ledare i vår kommun sett fram emot och pratat om i flera år. Äntligen är det slut på att om vintern ta bilen till andra kommuner, för att spela på konstgräsplaner.
INFO-Bladet har träffat Jonny Åkesson från Bromölla Fritidscenter AB som arbetar med att få konstgräsplanen och den intilliggande arrangemangshallen etablerad. Med sådana resurser som konstgräspla kan de lokala fotbollsföreningarna få möjlighet att spela ute året om, på hemmaplan.
Vad skiljer då denna plan mot andra kommuners anläggningar?
– Jo, Bromöllas plan är upp- värmd tack vare att StoraEnso engagerar sig i vårt föreningsliv och sponsrar med detta under tio år, berättar Jonny. Så Bromöllas unga fotbollsintresserade kan nu spela och träna ute året runt.
StoraEnso kommer även sponsra med värme i den planerade arrangemangshallen som ska uppföras. Sedan 80-talet har behovet av en större hall diskuterats i kommunen, där arrangemang av olika slag lätt ska kunna anordnas.
2007 presenterades ett förslag från kommunen angående en traditionell idrottshall på 20x40m som skulle täcka behovet av handbollsplan och innebandyplan. Då var kostnaden cirka 20 miljoner för hallen och 6 miljoner för en intilliggande gräsplan. En sådan hall tillsammans med konstgräsplanen skulle idag kosta ca 30 miljoner med en driftkostnad för Bromölla Kommun på 2-3 miljoner per år eftersom den inte skulle kunna sponsras av näringslivet..
I och med Bromölla Fotbollsunion, BFU, bildades 2008 lämnade man ett remisssvar till kommunen att man hellre såg en hall som var tillräckligt stor för inomhusträning för fotboll, framförallt för yngre åldrar. Måtten skulle då vara 40x60m. Kostnaden för detta beräknades bli cirka 35 miljoner för Bromölla kommun.
2009 togs diskussionen upp med det lokala näringslivet som genast klev in och kunde bistå med hjälp till hallen och gräsplanen. Bromölla Fritidscenter AB bildas och man kan plötsligt ta in sponsorer som Ivetofta Sparbank, Ifö, StoraEnso och flera andra från det lokala näringslivet. Det blir nu inte bara en bollhall utan det blir en arrangemangshall som ska kunna serva många olika inriktningar, allt från sport till mässor av olika slag. Det blir ett lyft inte bara för den lokala idrotten utan även för det lokala sällskaps- och näringslivet.
Det handlar om cirka 70 miljoner kronor som Bromölla Fritidscenter AB ska låna upp för att få hallen färdig. Pengar som inte finns i kommunen utan som kommunala aktiebolag får låna till bra räntor. Här kommer Ivetofta Sparbank att avsätta cirka en miljon varje år för att man väljer att satsa på ungdomar inom kommunen. Hallens slutliga mått är 40x60m gräsplan samt 20x40m handbollshall. En bra läktarkapacitet och en anpassningsbar hall som kan beläggas med hårt golv för andra aktiviteter som mässor, konserter, dans och dylikt är på väg att bli verklighet. Driftsbidraget som kommunen beräknas betala ligger på cirka 2 miljoner per år. Arrangemangshallen är alltså billigare för kommunen än det ursprungliga förslaget.
Eftersom boulebanorna vid gamla tennisbanorna kommer att försvinna anläggs ett antal boulebanor med snygg inramning av lampor och växter i anslutning av Arrangemangshallen. Det kommer även att finnas möjlighet för padel, beachhandboll, beachvolleyboll, bågskytte, tennis mm.
Vi träffade även de personer från Bromölla AIK och Bromölla Innebandyklubb som fungerar som bollplank för diskussioner angående hallen. Några synpunkter var att eftersom halltillgången i dag är katastrof så behöver man träna fram till 22-23 på vardagskvällar och för tonåringar som ska till skola är det ganska tuffa tider.
Även i Näsum finns det problem att få halltider och då går smalare idrotter som badminton osv före Näsums IF. Med denna hallen flyttar vi ut en del verksamhet ifrån de överbokade hallarna.
Genom att satsa på våra ungdomar så skapar vi en positiv anda och föreningarna får lättare att locka till sig medlemmar.
Text Petra Horning
Bild Patrik Lundin