Kristianstad
Fika; ett ord som inte riktigt går att översätta rakt av från svenska till något annat språk. Ändå är det en aktivitet som alla tycker om var du än befinner dig i världen.
Vi närmar oss något vi kan se som födelsedagen för en av den svenska fikastundens två huvudingredienser. Den 29 september här det nämligen Kaffets Dag och kort därpå, nämligen den 4 oktober, firar vi sedan Kanelbullens Dag. Vad passar då bättre än att ta och bjuda dina nära och kära, kollegor eller vänner på en god kopp kaffe och en kanelbulle?
Men hur uppkom då denna välsmakande och populära bulle? Varför smaksätter vi den som vi gör och varför formar vi bullen till en snäcka?
En av de äldsta kryddorna som finns är kanel. Ordet kanel kommer från latinets ord för “litet rör”. Snäckan är en typisk form som man sedan lång tid tillbaka använt vid bakning av bröd, man formade brödet på det här sättet vid religiösa och festliga sammanhang.
Det många av oss kallar för kanelbulle är egentligen en kanelsnäcka, som mellan 1920-1940-talet utvecklades som en variant på vetebrödet. Man kavlade precis som idag ut vetedegen och beströk den med kanel och socker, innan man rullade ihop den, lät den jäsa och gräddade i ugn. Kanelbullen, eller kanelsnäckan, slog snabbt igenom och är idag det populäraste vi har bland svenska bakverk.
I Kristianstads hjärta hittar jag Johan Darin som tillsammans med sin bror Magnus Darin driver Conditori Fantasi och Darins. Familjen Darin har under fyra generationer bedrivit konditori- och bageriverksamhet. Det var aldrig någon tvekan om att Johan och Magnus skulle bära fanan vidare och de öppnade sitt första egna konditori 1998, Conditori Fantasi. Det som vi idag känner som Darins har varit verksamt sedan 1925 och öppnats och drivits av Johans och Magnus farfars far Ivar Darin, farfar Eggert Darin och far Carl-Iwar Darin som 2005 lämnade över helt till sönerna.
På båda konditorierna bakar man med kärlek och fantasi, som namnet på det ena avslöjar. Du kan beställa allt från den enkla men ack så älskade kanelbullen till spektakulära bröllopstårtor och på Conditori Fantasi, som stadens enda live-konditori, kan du till och med se genom stora glasrutor när de skapar sina bakverk.
Bröderna kommer i höst att lansera ett nytt kaffe tillsammans med ett litet rosteri i Lund, Love Coffee Roasters, kaffet kommer man att kunna avnjuta på Darins.
Från början var kaffet en religiös dryck som i främst användes i medicinskt syfte, först på 1300-talet började drycken bli populär bland vanligt folk och efter hand gjorde kaffet succé i stora delar av världen. Man vet med säkerhet att kaffet nått Sverige år 1685 och tro det eller ej men Kung Karl XII blev en stor förespråkare för kaffet. Han hade till och med en egen turkisk kaffekokningsapparat.
Under 1700 och 1800-talen rådde ett importförbud av kaffe som ledde till att kaffehus drevs illegalt och det kan man nästan tänka sig hade blivit utvecklingen av ett sådant förbud även idag, sådana kaffeälskare som vi är i Sverige idag!
Unna dig en varm kopp kaffe och en kanelbulle hos de trevliga bröderna på Conditori Fantasi eller Darins!
Text: Linn Åström
Bild: Privat