Valborgsmässoafton närmar sig med stormsteg och firandet består ofta av alkoholhaltiga drycker, majbål och goda vänner. INFO-Bladet frågade Eva Westford på Skånepolisen hur Valborg, och också skolavslutningar, påverkar deras arbete.
– Generellt sett är firandet av Valborgsmässoafton väldigt lugnt i nordöstra Skåne, säger Eva. Traditionen brukar vara att man tar sig till Lund under Valborg och där har vi extrainsatt personal under festhögtiden.
I Skåne är Lund Mekka för valborgsfirare och den populäraste staden att fira i. Folk åker dit från hela Skåne. Majoriteten av Malmöborna föredrar också att fira Valborg i den mindre staden.
Hur hanterar ni en situation där en ung människa är berusad?
– Det är så individuellt hur en speciell situation hanteras, menar Eva. Det är beroende på ålder, status och även kläder faktiskt. Om vi skulle träffa på en ungdom som är berusad och lättklädd, känner vi en viss omsorg i den situationen. Om en person är väldigt berusad kan han eller hon även råka illa ut om tröttheten slår till samtidigt som illamåendet. Därför avgör vi hur vi ska hantera en särskild situation när vi är på plats. Jag och mina kollegor har fått uppfattningen att de flesta ungdomar är glada att vi finns ute och en del kommer fram för att prata med oss.
Efter Valborg är det skolavslutningar, fungerar det likadant då?
– Precis som på Valborg är det så otroligt individuellt. Många tål inte så mycket alkohol som dricks i samband med skol-avslutningar och då finns vi ute för att hjälpa till om det behövs. I det här yrket är allt så individuellt och man vet aldrig vad som kommer att hända när man stiger upp på morgonen, avslutar Eva.
Text: Veronika Brink
Foto: Rikspolisstyrelsen